Assist: Onbekend

Vrouwen zaterdag, VR1, 1e klasse A

24 september 2016 14:00

Rotscheid, E.

VR1 won de wedstrijd thuis tegen Wartburgia VR2(uit Amsterdam). Een wedstrijd van de lange adem, tegenslag en doorzetten.

Vijf over twee startte de wedstrijd. IJFC was kennelijk nog niet helemaal scherp want met het noteren van de aanvangstijd in mijn opschrijfboekje en vandaar opkijkende zie ik de bal via een, helemaal vrijstaande, Wartburgia-speelster het IJFC-doel ingekopt worden. Wellicht dat er miscommunicatie was, want de achterhoede kende wat omzettingen die moesten wennen. Gedurende de wedstrijd raakten zij steeds beter op elkaar ingespeeld. Maar goed, daar had Wartburgia geen boodschap aan en die profiteerden vol van dit cadeautje in de eerste minuut.

Direct een tegenvaller dus maar IJFC toonde veerkracht en ging direct aan de slag om de achterstand weg te werken door de aanval te zoeken. In de eerste helft leverde dat niet veel uitgespeelde kansen op maar die er wel kwamen werden dan weer niet omgezet in doelpunten.
Het dichts bij een goal was Robin Hendriks die de bal vanaf rechts voorgezet kreeg maar voor het lege doel over schoot.
Wartburgia maakte het enkele keren de IJFC achterhoede ook bijzonder lastig, maar, op dat eerste misverstandje na, stond deze als een blok en samen met keepster Tamara was er controle. De rust in met een 0 – 1 achterstand maar zowel IJFC als hun supporters hadden er alle vertrouwen in gezien het beeld van de eerste helft.

Na rust zette IJFC direct de aanval weer in. Maar ook Wartburgia liet zich niet onbetuigd. Tijdens een Amsterdamse “breiaanval”, waarbij de bal werd rondgespeeld rondom het 16-meter gebied en er doelpogingen waren die gekeerd werden, kreeg IJFC geen grip op de situatie en Wartburgia bleef in balbezit. Uiteindelijk werd er vanaf links een prachtig schot gelost en krulde de bal aan de rechterkant het doel in.
Nu keek IJFC tegen een 0 – 2 achterstand aan. Al was de 2de helft pas 8 minuten oud dit was niet waar vanuit was gegaan en een fikse tegenvaller. Maar de ruggen bleven recht en weer werd er vol in de aanval gegaan en dat leidde een paar minuten later tot de aansluitende treffer.

Nikki van der Velde schoot de bal vanuit de achterhoede over de Wartburgia verdediging heen waar Robin Hendriks goed op doorliep. De uitkomende keepster van Wartburgia probeerde, net buiten de 16-meter, de bal weg te werken maar dat idee had ook een mee terugkomende verdedigster. Die twee liepen elkaar in de weg en Robin kon daarvan profiteren want de bal lag ineens vrij voor haar voeten en die schoot ze in het lege doel. 1 – 2 en IJFC bracht de bal snel naar de middenstip want met nog 35 minuten te gaan zou het moeten kunnen.

Daarna een enorme domper voor IJFC. Een mooie aanval, waarbij Iris Werkhoven over rechts met bal op het doel van Wartburgia afstevende, werd door de uitkomende keepster onderbroken. Daarbij werden beide uit balans gebracht en Iris kwam zeer ongelukkig neer waarbij haar schouder uit de kom raakte. Daar is al een keer een operatie aan te pas gekomen. Na enig oponthoud verliet ze het veld om naar de EHBO te worden vervoerd. Iris vanaf hier heel veel beterschap!

Even daarna weer een blessurehandeling en zo zou de wedstrijd lang gaan duren. Maar wanneer er wel werd gevoetbald werden de toeschouwers vermaakt.  Lois Spliet kreeg een kans maar haar schot strandde in de drukte, Petra Verbeek haar kopbal werd gekeerd en Lysanne van Oostrom zag haar schot, uit een vrije bal, via de lat over gaan. Het oohh en aaahhh klonken veelvuldig en je zou er bijna moedeloos van worden maar zo niet de vrouwen van IJFC. Die geloofden, net als de week ervoor, in eigen kunnen en dat bleek terecht.

Een nieuwe vrije bal werd nu voorgegeven en, bij de 2de paal, snoeihard door Petra ingekopt. 2 -2 met nog ongeveer 10 minuten te gaan al stond de klok op 90 minuten.
Snel daarna een nieuwe IJFC aanval waar Robin met de bal doorkwam over links, overzicht hield en zag dat de keepster en de verdedigsters richting haar kwamen waardoor Lois vrij kwam.  Ze gaf mooi voor en Lois kon eenvoudig intikken. De bevrijdende 3 – 2 gemaakt in blessuretijd maar er waren nog 8 minuten te gaan.

Wartburgia wilde een nederlaag niet accepteren en zo werd er, in die slotminuten, door beide ploegen heel hard gewerkt, met spektakel over en weer maar er werd niet meer gescoord. IJFC kreeg de beloning qua punten maar het applaus van het publiek was voor beide partijen die er zo'n spannende wedstrijd van hadden gemaakt. Bezorgdheid was/is er ook vanwege de blessure van Iris.

De foto’s van Foor Lemmers. Meer plaatjes op de facebookpagina: IJFC vrouwen.

Volgende week spelen de vrouwen weer thuis.