78'

1e klasse A

19 september 2020 14:30

W.D.M. van Arnhem (KNVB)

IJFC VR1 heeft haar eerste competitiewedstrijd met 4-2 gewonnen van Hercules. Het was een rommelige wedstrijd maar op de uitslag viel niks af te dingen.

De hele voorbereiding en alle bekerwedstrijden liep het crescendo voor IJFC. Zelfs Topklasse kampioen Saestum wist niet te winnen in Ijsselstein. Uitgerekend vlak voor de competitiestart kreeg de ploeg toch te maken met tegenslag. Aanvalster Iris Werkhoven had aan de laatste bekerwedstrijd een spierblessure overgehouden en kon niet spelen. Ook Anne Vroege zat nog altijd in de lappenmand en spelverdeelster Lianne Grin ontbrak omdat ze vrijdag in het huwelijksbootje was gestapt. Coach Griffioen had dus een flinke puzzel te leggen en koos ervoor rechtsback Nikita Theteroglou door te schuiven naar het middenveld. Haar plek achterin werd ingenomen door Demi van Dijk.

De wedstrijd was nog geen minuut oud toen de volgende tegenslag zich aandiende. Captain en topscorer Laura Gaasenbeek ging bij een duel door haar enkel en moest geblesseerd van het veld. Omdat er geen aanvalster meer op de bank zat, werd centrale verdedigster Sabine 'de beul' Verheul in de spits gezet. Esmee Westland nam haar plek achterin over.
Allerminst een fijne start van de competitie, maar na vijf minuten had IJFC toch reden tot juichen. Lois Spliet kreeg een vrije trap te nemen rechtsvoorin nadat ze hardhandig onderuit was geschoffeld. Ze bracht de bal strak voor het doel waarna hij via een scrimmage voor de voeten viel van Sophie Oude Ophuis. Van dichtbij wist zij de bal binnen te frommelen. 1-0!
IJFC bleef daarna de dominante ploeg. Met name het hoge druk zetten was goed verzorgd en Hercules wist zich er geen raad mee. Vrijwel iedere bal verdween over de zijlijn of leidde tot balverlies.

In het eerste kwartier kreeg Nikita Theteroglou nog twee uitgelezen kansen om de score te verdubbelen, maar de sterke keepster wist beide keren goed te redden.
In de 17e minuut kwamen de bezoekers uit het niets op 1-1. Een uittrap werd niet goed verwerkt en de verdediging stond uit het positie. De Hercules spits strafte dit op fraaie wijze af door naar binnen te kappen en de verre hoek te zoeken.
IJFC kon weer opnieuw beginnen en in de 29e minuut volgde het hoogtepunt van de middag. Na een ingooi rond de middenlijn van Hercules verdween de bal hoog de lucht in. Sarina Pua legde hem echter in één keer dood op haar bovenbeen en speelde de bal door op Kirsten Plug. Die vond op haar beurt Lois Spliet die er als een raket van doorging. Haar voorzet vanaf rechts werd vervolgens in één keer binnengewerkt door Sarina Pua. 2-1 en wat een heerlijke goal!

In de slotfase van de eerste helft kregen beide ploegen nog een grote kans. Eerst zette Esmee Westland op fraaie wijze Sabine Verheul alleen voor de keepster. De twee kwamen met elkaar in botsing waarbij de bal op de stip had gekund. De scheids wou er echter niet aan.
Vlak daarna een goede kans voor Hercules uit een vrije trap. Keepster van Impelen was echter op haar hoede. Ruststand derhalve: 2-1.

In de tweede helft werd toch besloten Sabine Verheul weer naar achteren te halen. Sarina Pua ging in de spits spelen en Demi van Dijk werd doorgeschoven naar het middenveld.
Het spel bleef rommelig van IJFC kant, wat niet verwonderlijk is gezien de vele speelsters die op andere posities stonden dan ze gewend zijn.
Desondanks waren de beste kansen in de beginfase voor IJFC. Na weer goed druk zetten verscheen de bal voor de voeten van Kirsten Plug. Die had echter teveel tijd nodig alleen voor de keepster.
Nadat ook de bezoekers een goede kans gemist hadden, verraste Lois Spliet in de 57e minuut de keepster bijna met een gekruld Arjen Robben schot. Zij kon hem echter ternauwernood over de achterlijn tikken. Uit de daaropvolgende corner werd alsnog gescoord. Lizzy Bouwman bracht hem strak voor en onze Limburgse killer, Nadja Wolters, torende hoog boven iedereen uit en kopte hem snoeihard tegen de touwen. Een beloning voor deze topper, want ze was er al een paar keer dichtbij de afgelopen wedstrijden. 3-1!
Wedstrijd gespeeld zou je zeggen, maar net als in de oefenwedstrijd tegen RCL kreeg IJFC binnen een paar minuten de 3-2 weer te verwerken. Ook ditmaal uit een corner.
Het duurde uiteindelijk tot de 78e minuut alvorens de wedstrijd definitief beslist werd. Een curieuze goal waarbij de keepster van Hercules een terugkomende bal niet goed inschatte en de immer loerende Lois Spliet was er als de kippen bij om hem binnen te werken. 4-2! Tevens de eindstand.

Gefeliciteerd met de eerste overwinning in de competitie dames en coach! Het was een moeilijk wedstrijd gezien de afwezigheid van speelsters en het vroege uitvallen van Laura. Complimenten dat jullie het toch voor elkaar gekregen hebben! Op naar wedstrijd twee!