Sportlaan 7
2406LD
ALPHEN AAN DEN RIJN
tel. 0172-492713

IJFC heeft de finale van de play-offs met 2-1 verloren van Berkel. Het was een tumultueuze wedstrijd waarbij de scheidsrechter een hoofdrol voor zich opeiste door in blessuretijd een geldig lijkend doelpunt af te keuren en om te zetten in een penalty. Deze werd helaas gemist door IJFC.

Vandaag was het dan zover. De finale van de play-offs voor een plek in de Hoofdklasse. Tegenstander: Berkel. Een ploeg die bij ons in de competitie zat en als 2e was geëindigd, 4 punten boven IJFC. De onderlinge wedstrijden verliepen wisselend. In IJsselstein won IJFC met liefst 7-1. Het was in een fase waarin IJFC nog als een tierelier draaide en voor de blessuregolf. De uitwedstrijd vond plaats op de laatste speeldag en IJFC trad daarin aan zonder een aantal basisspeelsters. Berkel won deze wedstrijd met 3-0.

Beide ploegen reisden met een grote supportersschare af naar Alphen aan de Rijn. De wedstrijd werd gespeeld op het terrein van Alphense Boys en de supporters zorgden voor een ware Champions League sfeer bij het betreden van het veld. Namens IJFC had Rachid zijn best gedaan met blauwe rookfakkels en het nodige knalvuurwerk en ook de Berkel fans lieten ze niet onbetuigd. Het zorgde voor een geweldige atmosfeer.

IJFC startte de wedstrijd met dezelfde basis 11 als vorige week tegen Berkum.
Na een nerveus begin was de eerste kans van de wedstrijd voor Berkel in de 3e minuut. Het was een schot van afstand dat hoog overvloog.
Het antwoord van IJFC liet niet lang op zich wachten. Lois Spliet kreeg een minuut later een vrije trap te nemen na een overtreding op Sophie Oude Ophuis. Vanaf zo'n 20 meter van de goal krulde ze de bal richting de kruising, maar helaas spatte hij uiteen op de lat.
IJFC leek daarna de zenuwen het beste onder controle te hebben en nam steeds meer het initiatief in de wedstrijd. Dit leidde tot goede kansen voor Iris Werkhoven en Lois Spliet.
Dit spelbeeld bleef intact tot de drinkpauze halverwege de 1e helft. Na de drinkpauze kwam Berkel wat beter in de wedstrijd. Dit leidde tot een goede kans voor de spits bij een afvallende bal in de 16. Keepster Tamara Kamps was echter op haar hoede en verkleinde goed haar doel waardoor ze tegen haar aanschoot.
Dat Berkel gevaarlijk is bij afvallende ballen bleek ook even later uit een corner. Deze werd rakelings over de lat geschoten.
In de 34e minuut werd de wedstrijd plots op z'n kop gezet nadat de scheidsrechter naar de penaltystip wees na een duwfout in de 16. Erg zwaar gestraft, want uit de beelden lijkt de spits toch duidelijk zelf met haar kont naar achteren te gaan. Maar goed, ik ben uiteraard niet helemaal objectief. De penalty werd feilloos binnengeschoten. 1-0.
In het restant van de 1e helft kon Iris Werkhoven nog een keer op de keepster af na een schitterende bal van Lizzy Bouwman. Helaas kreeg ze de bal net niet lekker mee waardoor ze niet aan afronden toekwam. In de laatste minuten werd de wedstrijd steeds harder met overtredingen over en weer. Het leverde 2 gele kaarten op voor beide ploegen. Gescoord werd er niet meer en zo zochten beide ploegen met een 1-0 stand de kleedkamers op.

De 2e helft begon beroerd voor IJFC. Nadat eerst Tamara Kamps knap van dichtbij wist te redden, was het na 2 minuten spelen wel raak. De behendige nummer 10 schoot de bal vanaf rechts hoog in het doel. 2-0
IJFC moest even bijkomen van deze mokerslag, maar kwam in de 61e minuut terug in de wedstrijd. De keepster gaf een corner weg na een moeilijke terugspeelbal. Deze werd steenhard binnengekopt door topscorer Iris Werkhoven. 2-1!
De wedstrijd ontbrandde daarna volledig. Harde duels, publiek dat zich ermee ging bemoeien. Het leidde in de 79e minuut tot een rode kaart voor een Berkel speelster nadat ze Lois Spliet van achteren had neergehaald.
De slotfase van de wedstrijd deed IJFC er alles aan om de gelijkmaker te forceren. Het leidde tot de nodige corners en Sarina Pua werd een keer neergelegd binnen de 16 maar de scheids zag er geen penalty in.

In de blessuretijd van de wedstrijd kreeg IJFC nog een corner te nemen. Het was HET moment van de wedstrijd. De corner leidde namelijk tot een scrimmage waarbij de bal over de doellijn verdween. De scheidsrechter floot echter op hetzelfde moment dat de bal de doellijn passeerde. Verwarring alom en uiteindelijk legde hij de bal op de stip na overleg met de grensrechter. Die gaf overigens na de wedstrijd toe dat de bal de doellijn gepasseerd was, net als de scheidsrechter. De uitleg van de scheidsrechter was echter dat hij al gefloten had en daardoor de goal niet goed kon keuren. Uit de beelden blijkt echter dat hij pas fluit op het moment dat de bal al nagenoeg over de doellijn is. En niet omdat hij eerder bij de scrimmage een overtreding heeft geconstateerd. Het zal altijd een raadsel blijven waarom de beste man floot.
Hoe dan ook, IJFC restte een penalty om er op de valreep een verlenging uit te slepen tegen de 10 van Berkel. Omdat vaste neemster Nikita Theteroglou al gewisseld was in de 70e minuut, ging Lianne Grin achter de bal staan. In de laatste wedstrijd van haar voetbalcarriere - volgend seizoen stopt ze met voetballen - kon ze de cirkel rond maken. 6 jaar geleden schoot ze Maarssen namelijk voor het eerst naar de Hoofdklasse door vanaf de penaltystip te scoren tegen Trekvogels. Het was een mooi afscheid geweest als ze nu IJFC naar de Hoofdklasse had kunnen schieten vanaf de stip. Of in ieder geval zorgen voor een verlenging. Het gebeurde helaas niet. De strafschop was niet ver genoeg in de hoek en de keepster wist fraai te redden. Er volgde nog een corner maar die was ook voor de keepster en meteen daarna floot de scheidsrechter af. Eindstand derhalve: 2-1.

Jammer dames en coach. We konden om wat voor reden dan ook niet ons normale niveau halen vandaag. Weinig positiespel en opbouw, veelal de lange bal. En dan krijg je een vechtwedstrijd. Toch hulde hoe jullie je terug geknokt hebben in de wedstrijd en gevochten hebben tot ver in de blessuretijd. Het mocht helaas niet zo zijn vandaag. Berkel is ook gewoon een goede ploeg met een paar prima speelsters. Felicitaties naar hun en we wensen ze veel succes in de Hoofdklasse.

Terugkijkend zijn het een bewogen twee jaar geweest sinds de overgang van de Maarssen speelsters en coach naar IJFC. In het eerste jaar - dat al na 3 competitiewedstrijd werd onderbroken vanwege corona - wisten we meteen te stunten door 1-1 gelijk te spelen tegen Saestum voor de beker.

Dit seizoen raakten we onze as achterin kwijt door het stoppen van Sabine Verheul en het vertrek van Nadja Wolters en keepster Sanne van Impelen. Jonkies als Esmee Westland en keepster Tamara Kamps grepen hun kans en ook nieuwelingen als Nitsa Liberakakis en Chayenne Rauwerda zorgden voor de nodige impulsen. Vanaf oktober begon het echt te draaien. In de beker werden de 8e finales gehaald door overwinningen op Hoofklasser Eindhoven VR2 en Topklasser SSS. De beloning was een wedstrijd tegen de profs van PSV in januari. Een hoogtepunt voor iedereen.

Ook in de competitie ging het crescendo. Begin april stonden we nog stijf bovenaan met 7 punten voorsprong op Sporting en Berkel. Helaas sloeg het noodlot toen toe. 5-6 speelsters vielen tegelijk weg door blessures en dat was precies in de periode dat we de dubbel tegen Ijzendijke en de wedstrijd tegen Sporting moesten spelen. Het leverde 3 ongelukkige nederlagen op en de koppositie werd verspeeld aan Sporting dat geen fouten meer maakte.

Coach Griffioen probeerde van alles. Linksback Lizzy Bouwman werd in de spits gezet, linksbuiten Kirsten Plug verhuisde naar linksback, captain Laura Gaasenbeek werd centraal naar achteren gehaald. Het was allemaal met wisselend succes. In de play-offs leek alles weer goed te vallen. De meeste geblesseerden waren net op tijd weer fit. Het leverde twee fraaie zeges op bij DZC en Berkum. In de finale haalden we helaas niet dat niveau. Al lag dat ook aan de tegenstand.

Al met al een jaar om niet te vergeten met hoogtepunten en dieptepunten. Laten we vooral de mooie dingen onthouden. We hebben ondanks alle tegenslagen tot de laatste seconde meegestreden voor promotie. Dat is gewoon grote klasse! Veel jonkies hebben zich bovendien laten zien zoals Bente van der Valk, Sam van Alphen, Demi van Dijk en Chayenne Rauwerda. Volgend jaar weer met frisse moed er tegenaan en gaan voor het kampioenschap!

Ook alle supporters bedankt voor de geweldige steun gedurende het seizoen. Hopelijk zien we jullie komend seizoen weer langs de lijn!
Tot slot nog een bedankwoordje namens mij aan de stoppende Lianne Grin. Een geweldige speelsters die ik bij Maarssen heb zien komen en waar ik vanaf minuut 1 van heb genoten. Volledig tweebenig, rust aan de bal, inzicht, goede lange bal, kopsterk, goed afstandsschot. Ze had werkelijk alles. Één van de beste speelsters die ik heb meegemaakt. Een op en top professional en tevens verlengstuk van de coach in het veld. Bovendien ook een geliefd persoon buiten het veld. We gaan je missen Lia! Bedankt voor de mooi jaren en heel veel geluk gewenst met wat er allemaal op komst is. Hopelijk zien we je nog vaak langs de lijn!