Inschoterweg 2
6715CS
EDE GLD
tel. 0318-623119

De dames van IJFC hebben vanmiddag een geweldige wedstrijd gespeeld tegen Topklasser DTS Ede. Er werd weliswaar met 3-2 verloren, maar een gelijkspel was dik verdiend geweest. De ploeg vergat zich echter te belonen in de slotfase.

Na het doelpuntloze gelijkspel van vorige week tegen AZSV, stond vandaag de topper tegen DTS Ede op programma. DTS (Door Training Sterk) draait al jaren bovenin mee in de Topklasse. In 2016 en 2019 werd de ploeg kampioen van de Topklasse en vorig jaar eindigde het als tweede achter kampioen Saestum. Een zware opdracht dus. Maar goed, IJFC heeft vaker gestunt in de beker de laatste 2 seizoenen. Zo werd Saestum twee jaar geleden nog op 1-1 gehouden en vorig seizoen verloor de ploeg slechts met 2-0 van Saestum, waarbij de 2e goal pas in blessuretijd viel. Zou er weer een stunt mogelijk zijn vanmiddag?

Dat moest dan gebeuren zonder een zestal speelsters. Nikita Theteroglou liep een zware enkelblessure op tijdens de training en ligt er weken uit. Ook Lois Spliet was nog niet fit genoeg om te spelen, evenals Demi van Dijk en de al langere tijd geblesseerde Bente van der Valk. Cynthia Buis was op vakantie en Rianne Broers net terug van vakantie.
Hierdoor waren er basisplaatsen voor de jonkies Chayenne Rauwerda en Sam van Alphen.

DTS begon sterk aan de wedstrijd en kwam al vroeg op voorsprong. Reeds na 5 minuten spelen was het raak nadat een bal achter de laatste linie werd gelegd. 1-0.
Niet de start die je je wenst en de vraag was hoe IJFC met de snelle achterstand zou omgaan.

Het antwoord was: moeilijk. DTS bleef gas geven en het spel snel verleggen van de ene naar de andere kant van het veld. Dat leverde de eerste 10 minuten nog twee goede kansen op, maar de weer voortreffelijk keepende Tamara Kamps hield IJFC op de been.

In de 13e minuut was de eerste de beste kans voor IJFC meteen raak. De ploeg kreeg een vrije trap te nemen rond de middenlijn na een overtreding op Iris Werkhoven. Lizzy Bouwman ging erachter staan en nam de bal snel. Met haar gouden linker legde ze de bal over de laatste linie van DTS. Sarina Pua ging er achteraan maar leek in een kansloze positie beland aan de rechterkant van het strafschopgebied. Maar onze tovenaar zag in een oogwenk de keepster iets te ver voor haar doel staan en met een geweldige stift lepelde ze de bal over de keepster zo de verre hoek in. Wat een goal!! 1-1 en back in business!

De adrenaline spoot uit de oren bij de IJFC speelsters en het lukte de ploeg steeds beter om onder de druk uit te voetballen van DTS. Het leverde twee kleine kansjes op voor Hafida El-Jebdri en Iris Werkhoven. Beiden konden op de keepster af, maar Hafida kreeg hem net niet lekker mee en Iris kwam net een stapje te laat. Na nog een hoogstandje langs de zijlijn van de vandaag weergaloos spelende Sarina Pua, was het in de 24e minuut IJFC dat brutaal de leiding nam. Captain Laura 'de Gaas' Gaasenbeek onderschepte een bal achterin, speelde Sarina Pua in en die vond op haar beurt weer Hafida El-Yebdri. Zij legde de bal achter de laatste linie van DTS waarna Iris Werkhoven op het doel afkon. De keepster van DTS stond wederom ver voor haar goal en met een fraaie lob vanaf zo'n dertig meter afstand, verdween de bal tergend langzaam in het doel. De bal werd als het ware het doel in geschreeuwd door de IJFC-bank en de supporters op de tribune. Ja, ja, ja, jaaaaaaaaaa! 1-2!

De wedstrijd stond op z'n kop. Endorfine skyhigh, wat een gelukzalig gevoel. Leiden tegen Topklasser DTS!
Maar de wedstrijd duurde nog lang en het was zaak om het koppie erbij te houden. DTS werd slordiger en kon ondanks de druk nauwelijks meer gevaarlijk worden. IJFC leek met een 1-2 voorsprong de rust in te gaan, maar in de 45e minuut werd nog een hoekschop weggegeven. Deze werd helaas binnengekopt. 2-2. In de blessuretijd van de 1e helft kreeg Sarina Pua nog een klein kansje, maar de keepster was op tijd haar doel uit. Ruststand derhalve: 2-2.

Na de rust spoot DTS weer uit de startblokken. Het was even alle hens aan dek. Tot echt hele grote kansen leidde het niet, tot de 53e minuut. Wederom een corner en wederom een snoeiharde kopbal. 3-2.

Na een minuut of 20 ging de storm liggen van DTS en kwam IJFC steeds beter en beter in de wedstrijd. De vrije man werd steeds makkelijker gevonden op het middenveld en in het laatste kwart van de wedstrijd kreeg IJFC kans op kans. Onder aanvoering van de excellerende Sarina Pua werd Iris Werkhoven 3x alleen voor de keepster gezet. Het zat haar echter niet mee. 1x redde de keepster, 1x werd ze onderuit gehaald en 1x redde een verdedigster op de doellijn. Wat een pech. Ook het schot van invalster en jonkie Chayenna Berkien had een beter lot verdiend. Brutaal nam ze de bal randje 16 ineens op haar pantoffel. Helaas scheerde de bal net over de lat. Papa en mama Berkien waren gek geworden als die erin was gegaan 😉 Ook de andere invalster - Michelle Maksimovic - onderscheidde zich met een fraaie steekbal over de laatste linie van DTS. Helaas was Sam van Alphen net niet snel genoeg om bij de bal te komen.

Zodoende bleef de dikverdiende gelijkmaker uit en eindigde de wedstrijd in een 3-2 overwinning voor DTS.

Hulde dames en coach! Genoten van jullie. Wat een spirit en teamgeest! Tegen Saestum hebben we de afgelopen seizoenen ook goed gespeeld, maar toen was het vooral tegenhouden. Vandaag hebben we echt meegedaan en legio kansen gecreëerd. Dat verdiend een groot compliment!

Opstelling: Tamara Kamps; Chayenne Rauwerda,Laura Gaasenbeek, Esmee Westland, Kirsten Plug; Sophie Oude Ophuis, Sarina Pua, Lizzy Bouwman; Sam van Alphen(79.Chayenna Berkien),Iris Werkhoven,Hafida El-Yebdri(59.Michele Maksimovic)