IJFC verliest ongelukkig in topper tegen Houten 2-3

Heemradenlaan 7
3403NK
IJSSELSTEIN UT
tel. 030-6887151

IJFC heeft tegen koploper Houten een ongelukkige nederlaag geleden. Op een gezellig vol sportpark Groenvliet, met een geweldige jeugdige supportersgroep op de tribune, lukte het IJFC helaas niet om Houten pootje te lichten.  Bij de stand 2-1  kreeg IJFC een aantal 100% kansen en had IJFC de wedstrijd moeten beslissen. Daarnaast kwam de gelijkmaker uit een discutabele vrije bal en viel de winnende van Houten in de laatste minuut.

IJFC zonder de geblesseerden Davey vd Snoek en Gerben Renes, maar een met een uitstekende en verrassende vervanger in het centrum:  Stijn de Bie. Youri van Zwieten was weer terug in de basis en speelde weer een prima wedstrijd, Mitch Dunne startte weer in de basis scoorde en had zelfs de 3-1 op zijn schoen en Matthijs van Geffen begon op de bank.

Door deze nederlaag moet IJFC zich gaan richten op de na-competitie. Het team van Edwin de Bruin en Frans Vermeulen zal uit de laatste twee wedstrijden minimaal drie punten moeten halen tegen Elinkwijk en JSV Nieuwegein. De wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter ter Velde uit Amsterdam. Hij floot een prima wedstrijd, maar had de vrije bal, waar de gelijkmaker uit gescoord werd, over moeten laten nemen

IJFC startte in de volgende formatie:  Rowdy Janssen, Stefan de Wit, Jeffrey Stigter, Stijn de Bie ( Robbert Maat), Marc vd Klij, Matthijs van Rooijen, Ruben van Rooijen, Youri van Zwieten (69 Matthijs van Geffen), Rowan Mankers, Vincent Griffioen ( Joey Hiddes) en Mitch Dunne (69 Tim vd Brugge).

IJFC startte niet scherp en al in de 4e minuut kwam de ploeg op achterstand. Stefan de Wit, die zich daarna uitstekende herstelde, werd uitgekapt en het strakke schot in de korte hoek werd onhoudbaar ingeschoten door Jacky Hup 0-1. Een tegenvaller voor IJFC, maar in plaats van bij de pakken neer te gaan zitten, rechte het team zijn rug en pakte brutaal het initiatief. Dat initiatief werd al na tien minuten beloond. De weer goed spelende Ruben van Rooijen, opende met een geweldige dieptebal op Rowan Mankers. Rowan ging op snelheid zijn man voorbij en gaf een perfecte voorzet op Mitch Dunne. Mitch nam de bal beheerst aan en schoot de bal onberispelijk in. 1-1. De IJFC supporters gingen achter het team staan en zorgde voor een geweldige sfeer. IJFC bleef de aanval kiezen, maar moest waakzaam zijn voor de gevaarlijke en snelle uitvallen. De verdediging met aanvoerder Jeffrey Stigter voorop in de strijd, hield de Houten voorhoede onder controle. In de 23e minuut kon de IJFC aanhang opnieuw juichen. Ruben van Rooijen plaatste de vrije bal precies op het hoofd van de slim inlopende Vincent Griffioen. Met een ferme kopbal verdween de bal in de bovenhoek. Een fantastisch goal 2-1.

De wedstrijd werd spannender en beide ploegen gingen voor de winst. IJFC bleef iets sterker en creërde nog een hele goede kans. Vincent Griffioen gaf een goede voorzet op de vrij staande Rowan Mankers Rowan kapte zijn tegenstander uit en schoot loeihard op de paal. Vijf minuten voor rust kwam IJFC goed weg. Een snoeihard schot werd door Rowdy Janssen met een safe tegen de paal getikt. De terugspringende bal werd goed weggehaald door Marc vd Klij. Enkele minuten later nog een vrije bal voor IJFC. Stijn de Bie slingerde de bal voor de goal. De bal werd weg gekopt, maar de keeper was uit zijn goal. Ruben van Rooijen probeerde de weggekopte bal in de verre hoek te koppen, maar helaas net naast. RUST 2-1

IJFC begon de tweede helft goed en creërde enkele goede kansen. Marc van de Klei zette goed door en kwam oog in oog te staan met Thomas Bronk, die met moeite redde. De rebound kwam voor de voeten van Vincent Griffioen die geen moment twijfelde en hard in schoot. Redding op de doellijn van een verdediger.

Houten trok het initiatief naar zich toe en drong IJFC achteruit. De verdediging van IJFC kwam onder druk te staan, maar echte grote kansen gaf het nog niet weg. Een verre uittrap van Rowdy Janssen bereikte bijna spits Vincent Griffioen, Vincent kwam net een teenlengte tekort toen hij slim tussen de verdediger en de keeper opdook. Opnieuw een verre uittrap van Rowdy Janssen op de snelle Mitch Dunne. Mitch gebruikte zijn lichaam goed met een schouderduw en kwam alleen voor de keeper. Opnieuw kwam de keeper als winnaar uit de bus, al was een voorzet op de meegelopen Vincent Griffioen ook een oplossing geweest. De druk van Houten werd steeds groter, maar IJFC bleef slim spelen. Een snelle uitval via Mitch Dunne, knappe dieptebal op  Vincent Griffioen. Vincent behield het overzicht en legde de bal goed terug op de met volle snelheid inlopende Ruben van Rooijen. Ruben raakte de bal helaas niet vol, en tergend langzaam ging de bal langs de verkeerde kant van de paal. Youri van Zwieten, nog iets last van een blessure, maar knokte samen met Matthijs van Rooijen op het middenveld voor iedere meter. Daarnaast behielden beide spelers het overzicht op momenten dat het moest. In de 69e een grote kans voor Houten, maar Stijn de Bie kopte de bal van de lijn. In de 76e minuut dan toch nog het moment voor Houten. Een lichte overtreding werd bestraft op de rand van het strafschopgebied. Keeper Rowdy Janssen was nog bezig met de muur en IJFC moest de muur op afstand zetten, toen Melvin Venus de bal (te) snel en knap inschoot. Scheidsrechter ter Velde gaf toe dat hij de vrije bal te snel had laten nemen, maar keurde de goal toch goed. 2-2. IJFC ging alles of niets spelen met een extra aanvaller voor een verdediger.  Toch kwam IJFC goed weg in de 86e minuut bij een snelle aanval met een scherpe voorzet, maar die bal ging voor het doel langs. Twee minuten later stond IJFC met tien man. De meest sportieve voetballer van de competitie,  Ruben van Rooijen, maakte een ongelukkige overtreding en ontving zijn tweede gele kaart en dus rood. Toch bleef IJFC aandringen, maar de winst ging uiteindelijk toch naar de nieuwe kampioen Houten. Een afgeslagen aanval van IJFC, werd met een alles of niets actie naar voren geschoten. Jeffrey Stigter schatte de bal iets verkeerd in ( zijn enige fout van de wedstrijd ), waardoor de snelle Zakaria el Bennay alleen voor doelman Rowdy Janssen verscheen. Met een strakke schuiver schoot hij de bal in de hoek 2-3. Een mokerslag voor IJFC. IJFC ging nog wel voor de gelijkmaker, maar verder dan een goed schot van Stefan de Wit, redding keeper, kwam het niet.

Na het laaste fluitsignaal van scheidsrechter ter Velde, was Houten de winnaar van deze topper. Een enerverende en spannende wedstrijd en zeker voor het publiek zeer aantrekkelijk. Wij wensen Houten heel veel succes en feliciteren de nieuw en terechte kampioen, die vrijwel het hele seizoen bovenaan hebben gestaan. Al zullen ze, afhankelijk van het resultaat van Nieuw Utrecht, de laatste wedstrijd nog wel even aan de bak moeten tegen Elinkwijk. Voor IJFC waren de druiven zuur. Toch mogen we trots zijn op deze ploeg. Na een zwaar seizoen in 2021-2022 en een moeilijke start, heeft de ploeg van trainer Edwin de Bruin en assistent Frans Vermeulen zich geweldig hersteld en hebben ze tot aan de laatste weken gestreden om de bovenste plaatsen. Daarnaast hebben ze het Houten enorm moeilijk gemaakt. Een knappe prestatie waar IJFC trots op mag zijn. De ploeg gaat nu voor een plaats in de na competitie, want dat zou toch een mooi toetje kunnen worden. Een groot compliment voor de jeugdelftallen die voor een fantastische sfeer zorgde. We hopen dat ze weer aanwezig zijn thuis tegen JSV op 27 mei, want ook dan heeft de ploeg weer volledige steun nodig. Eerst volgende week zaterdag uit tegen Elinkwijk en hopen weer op het de support van IJFC legioen. De aanvang is 14.30 uur.