Nachtegaalsteeg 1
3862WJ
NIJKERK GLD
tel. 033-2452937

De dames van IJFC hebben vanmiddag met 0-3 gewonnen van Sparta Nijkerk. Het was geen hoogstaande wedstrijd, maar de goals waren stuk voor stuk fraai. Door deze overwinning blijft IJFC koploper in de competitie.

Daar waar Sinterklaas vandaag voet aan wal zette in het Zuid-Hollandse Hellevoetsluis, vertrok IJFC richting Gelderland. Nijkerk welteverstaan. Een gemeente die 43.000 inwoners telt. De vraag was hoe IJFC de kater van vorige week had verwerkt en of we ook niet te maken kregen met een zinkende boot a la die van Sinterklaas.

Tegenstander was het plaatselijke Sparta Nijkerk, vernoemd naar de stad uit de Griekse oudheid. Wat is er niet te herleiden naar de Grieken!

Extra leuke bijkomstigheid: de trainer van Sparta Nijkerk, Marcel van de IJssel, heeft een verleden bij zowel Maarssen als VVIJ/IJFC. Zo debuteerden Sarina,Lizzy en Nikita in het eerste elftal van Maarssen onder zijn leiding en wonnen oa Laura, Audrey en Lois twee keer de districtsbeker met VVIJ/IJFC onder zijn leiding.

Sinds een paar jaar is hij hoofdtrainer bij Sparta Nijkerk en ook daar verricht hij goed werk met als beloning de promotie van afgelopen seizoen naar de 1e klasse.

Helemaal onbekend zijn de ploegen niet voor elkaar. Twee jaar geleden werd er namelijk vriendschappelijk gespeeld in IJsselstein. Het was de eerste wedstrijd van IJFC sinds de fusie met de Maarssen dames en eindigde in een 4-0 overwinning voor IJFC.

Als debutant in de 1e klasse begon Sparta voortvarend aan de competitie met oa een overwinning tegen titelkandidaat WV-HEDW. Daarna raakte de spits geblesseerd en werden de resultaten iets minder. De ploeg stond voor aanvang van de wedstrijd op de 8e plaats.

Bij IJFC vandaag geen Esmee Westland. Onze rots in de branding achterin ontbrak vanwege familieomstandigheden. Coach Griffioen besloot haar niet 1 op 1 te vervangen, maar te schuiven met Bente van der Valk die een linie naar achteren werd gehaald. En niet alleen Bente stond op een andere positie, ook Nikita, Hafida en Iris stonden niet op hun gebruikelijke positie. Verder was er voor het eerst dit seizoen een basisplaats voor Michelle Maksimovic.

IJFC begon scherp en geconcentreerd aan de wedstrijd. Er werd uitstekend druk gezet waardoor de thuisploeg nauwelijks van de eigen helft kwam en veel ballen over de zijlijn verdwenen.

Kansen kwamen er ook voor met name Iris Werkhoven. Haar eerste poging - een schot van afstand - werd gepakt door de keepster. Haar tweede poging - een kopbal - ging rakelings langs het doel. Poging drie was de grootste kans. Hafida El-Yebdri gaf een fraaie steekbal op Sarina Pua die alleen op de keepster afkon. Ze toonde zich niet zelfzuchtig en legde de bal af op Iris Werkhoven. Helaas kreeg ze hem voor haar linkerbeen en schuin voor de keepster schoot ze in het zijnet.

Een paar minuten later was het alsnog raak. Kirsten Plug onderschepte een te korte terugspeelbal op het middenveld, versnelde naar voren, kapte nog een speelster uit en vanaf randje 16 schoot ze de bal stijf in de kruising. WAT EEN GOAL! Die meid kan ook alleen maar mooie goals maken he? Hulde voor onze gave linkspoot! 0-1.

In de 36e minuut kreeg ook Sparta Nijkerk haar eerste kans van de wedstrijd. Ze waren al een paar keer dreigend vanuit de omschakeling, maar toen was de laatste pass niet goed. Nu volgde wel een vlijmscherpe counter die eindigde met een vrije kopkans die over het doel verdween. Daar kwam IJFC goed weg.

Een minuut later viel de goal aan de andere kant. Wederom goed drukzetten leidde tot een balverovering van Hafida El-Yebdri die naar binnentrok en met rechts hard uithaalde. Haar inzet verdween - via de vingertoppen van de keepster - in het dak van het doel. 0-2! Tevens de ruststand.

Na de rust 3 wissels bij IJFC. Oa de net weer herstelde Sarina Pua werd rust gegund. Lizzy Bouwman - één van de invallers - liet zich meteen gelden vanaf de aftrap. Terwijl Marcel en zijn assistent nog onderweg waren naar de dug-out, zette ze met haar eerste balcontact meteen captain Laura Gaasenbeek vrij voor de keepster. Die wist echter redding te brengen. De daaropvolgende ingooi leidde ook tot een megakans voor Iris Werkhoven, maar die schoot van dichtbij tegen de vuisten van de keepster. En zo waren we koud 30 seconden onderweg en hadden we al twee 100% kansen gecreëerd.

Het was een voorbode voor veel meer kansen, want IJFC bleef de kansen aaneenrijgen in de 2e helft. Met name schoten van randje 16 die niet goed genoeg ingeschoten werden.

Hiermee bleef de thuisploeg in leven en die kwamen er - sporadisch - gevaarlijk uit. Zo leidde een lange hijs naar voren van de keepster tot een één op één situatie met keepster Tamara Kamps. Die redde echter voortreffelijk.

In de 63e minuut leek het pleit dan toch echt beslecht. Hafida El-Yebdri ontving de bal uit een ingooi, nam hem via haar bovenbeen mee de 16 in en met een fantastische dropkick schoot ze de bal zo de kruising in. WAT EEN GOAL!! Ik weet niet welke nou mooier was, die van Kirsten of die van Hafida. Oordeelt u zelf. Maar hulde voor onze Hafida! 0-3!

Hierna viel de concentratie even weg bij IJFC. Dit leidde tot 2 grote kansen voor Sparta. Keepster Tamara 'van Domselaar' Kamps was echter onpasseerbaar vandaag en redde weer fantastisch.

In het laatste kwart waren er nog goede kansen voor Kirsten Plug en Lizzy Bouwman op de 0-4, maar gescoord werd er niet meer. Eindstand derhalve: 0-3.

Goede pot toppers! De wedstrijd geconcentreerd en scherp aangevangen, drie goals gemaakt, veel kansen gecreëerd en veel speelsters die minuten hebben gemaakt. Wat wil je nog meer. Let's keep going!

Opstelling: Tamara Kamps; Cynthia Buis(45.Lizzy Bouwman), Laura Gaasenbeek, Bente van der Valk, Nikita Theteroglou; Sophie Oude Ophuis, Sarina Pua(45.Demi van Dijk), Iris Werkhoven(73.Sam van Alphen); Michelle Maksimovic(45.Chayenne Rauwerda),Hafida El-Yebdri(79.Rianne Broers), Kirsten Plug;

Bewegende beelden:  Klik hier

Foto’s:  klik hier