VR1 verslaat koploper in Amsterdam! - IJFC

Sponsors

VR1 verslaat koploper in Amsterdam!

WV-HEDW VR1

0 - 1

IJFC VR1

58'

Competitie

1e klasse A

Datum

10 december 2022 12:00

Scheidsrechter

B. ter Hofstede

Accommodatie

Sportpark Middenmeer
Radioweg 86
1098NJ
AMSTERDAM
tel. 020-6926188

De dames van IJFC hebben vanmiddag de topper tegen koploper WV-HEDW met 0-1 gewonnen. De winnende goal kwam van de voet van Iris Werkhoven. Door de overwinning haakt IJFC weer aan bovenin en gaat het als (gedeeld) koploper de winterstop in.

Na de nederlaag van vorige week tegen Jodan Boys, stond er veel druk op de wedstrijd van vandaag. Er moest gewonnen worden om de titelaspiraties levendig te houden.

Makkelijk was de opdracht niet, want IJFC moest op bezoek bij koploper WV-HEDW uit Amsterdam. De afkorting staat voor Wilhelmina Vooruit Hortus Eendracht Doet Winnen. Voor wie zich afvraagt waar dat vandaan komt: de club werd ooit opgericht in 1908 onder de naam Wilhelmina, maar moest haar naam veranderen omdat er in Den Bosch ook al een club was met dezelfde naam. Dat werd Wilhelmina Vooruit. Na de oorlog fuseerde de club met twee andere clubs, te weten Hortus en EDW (Eendracht Doet Winnen) en ging het verder onder de naam WV-HEDW. Ik had persoonlijk nog nooit gehoord van de club, maar ze schijnen over de meeste senioren elftallen van Nederland te beschikken en ook de jeugdteams floreren.

Genoeg geschiedenis. Terug naar de wedstrijd. WV-HEDW werd vorig jaar ongeslagen kampioen in de 2e klasse en presteert als nieuwkomer uitstekend. Dat bleek al uit de bekeruitslagen waarin Berkel verslagen werd en ook uit de competitie waarin het - voorafgaand aan de wedstrijd - aan kop ging met 3 punten voorsprong op IJFC en Jodan Boys.

In de basis bij IJFC vandaag geen Sophie Oude Ophuis. De terriër van IJFC kampt met rugklachten en moest rust houden. Wel weer terug: Bente van der Valk. Zij was hersteld van haar enkelblessure en begon meteen in de basis.

Gestoken in het 'killer-bee' uit-tenue vloog IJFC uit de startblokken. Vanaf de aftrap werd 'queen bee' Sarina Pua meteen gevonden voorin en dat leverde een gevaarlijke corner op die rakelings gemist werd.

De uitgestippelde tactiek van coach Griffioen werkte uitstekend en de eerste 25 minuten waren van zeer hoog niveau. De ploeg zette op de juiste moment druk, speelde met de linies kort op elkaar en in een hoog tempo werd er veel van kant gewisseld en op de juiste momenten diepte gezocht. Mooi om te zien was ook het fanatisme waarmee er onderling gecoacht werd. Iedereen hield elkaar scherp en de duels werden messcherp aangegaan. Illustratief wat dat betreft was een sliding van de Barbie van IJFC, Cynthia Buis. Haar wimpers zaten bijkans achter haar oren, maar ze had de bal wel. Dat is ten koste van alles willen winnen!

Het dominante spel van IJFC vertaalde zich ook in kansen, maar Iris Werkhoven vond de uitstekende keepster van WV op haar weg en Sarina Pua stiftte een bal in een één op één net over het doel.

Na zo'n 25 minuten spelen kwam de thuisploeg iets beter in de wedstrijd. Tot dan toe waren ze nauwelijks over de middenlijn geweest, behoudens één moment in de beginfase waarin een speelster vrij opdook voor keepster Tamara Kamps. Dat moment werd echter afgevlagd voor buitenspel. Gevaarlijk werd het niet en WV kwam niet verder dan een schot van afstand dat over het doel ging.

In de slotfase van de 1e helft pikte IJFC het goede spel weer op en kreeg het via Hafida El-Yebdri een uitgelezen kans om de score te openen. Alleen voor de keepster schoof ze de bal echter net voorlangs. Niet veel later ook nog een goede aanval over links met Kirsten Plug die een teruggetrokken voorzet gaf op Iris Werkhoven. Die had twee man van IJFC vrij naast haar staan maar kon ze niet bereiken doordat er een Amsterdams been tussen zat. Zodoende werd er niet gescoord in de 1e helft en zochten beide teams de kleedkamers op met een 0-0 ruststand.

Na de rust verscheen IJFC wederom scherp aan de aftrap. Dit keer was het Lois Spliet die binnen enkele tellen een vrije schietkans had in de 16. Helaas raakte ze de bal niet vol.

Niet veel later grote kansen voor Kirsten Plug en nogmaals Lois Spliet. Kirsten kwam net een teenlengte tekort om een voorzet van Sarina Pua binnen te tikken bij de tweede paal en Lois zag een wippertje miraculeus gepakt worden door de keepster.

Het was wachten tot IJFC zich eindelijk zou belonen en die beloning viel in de 58e minuut. Het was een prachtige aanval die werd opgezet door Sarina Pua en via Hafida El-Yebdri belandde hij bij Iris Werkhoven die uitstekend diepte had gezocht vanuit het middenveld. Met haar aanname zette ze zichzelf in één keer vrij voor de keepster en haar afronding was ook van wereldklasse. WAT EEN GOAL! 0-1!

In de 70e minuut leek dezelfde Iris voor de definitieve beslissing te zorgen, maar haar kopbal uit een corner spatte helaas uiteen op de paal.

Zodoende bleef het spannend tot het einde. In de 84e minuut moest Esmee Westland geblesseerd naar de kant. Ofschoon ze eigenlijk niet verder kon ging ze toch weer het veld in. Ze wou gewoon niet opgeven. Totdat ze letterlijk door haar hoeven zakte en betraand van het veld moest. Wat een strijder onze Essie. Wauw! Respect meid. Hopelijk valt de blessure mee.

In de 87e minuut kreeg Lois Spliet nog een goede schietkans. De keepster zat er wederom goed bij en tikte hem naast het doel.

Door de blessurebehandeling van Esmee trok de scheidsrechter er 6 minuten blessuretijd bij. Het werd nog even hectisch omdat WV va banque ging spelen in de slotfase. Tot echte kansen leidde het niet en zodoende kon IJFC drie belangrijke punten bijschrijven in de strijd om het kampioenschap.

Coach Griffioen was apetrots na afloop: "Wat een strijd heb ik gezien. Ongekend. Ik ben supertrots op de meiden. Hopelijk kunnen we dit vasthouden". En zo is het maar net.

P.S. Nog een speciale vermelding mijnerzijds voor Iris Werkhoven. Die moest vandaag voor het eerst als controlerende middenveldster spelen, daar waar ze normaal op 10 of in de spits speelt. Dat deed ze uitstekend. Als je ziet hoe vaak ze desondanks nog in de 16 verscheen en ook nog de enige goal maakte met een loopactie dan zeg ik petje af meid! Op het einde moest ze zelfs nog achterin spelen door het uitvallen van Esmee. En ook dat deed ze prima. Wauw!

Iedereen fijne kerstdagen en een goed uiteinde gewenst. Fijn dat we het zo hebben kunnen afsluiten en in het nieuwe jaar gaan we er weer voor!

Opstelling: Tamara Kamps; Cynthia Buis, Esmee Westland(84. Sam van Alphen), Laura Gaasenbeek, Lizzy Bouwman; Bente van der Valk, Iris Werkhoven, Sarina Pua; Kirsten Plug, Hafida El-Yebdri, Lois Spliet (87.Chayenne Rauwerda);

Bewegende beelden: Klik hier

Foto's: Klik hier 

Jorgos Theteroglou

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!