IJFC doet zichzelf tekort en verliest met 0-2

Amstelveen 1

Mannen zaterdag, 1, 2e klasse/3e klasse D) 3D - 1C nacompetitie

21 mei 2016 14:30

Snoek, P.

In een spannende eerste wedstrijd van de na competitie voor promotie naar de tweede klasse heeft IJFC zichzelf tekort gedaan. Met name in de eerste helft was IJFC sterker en had de betere kansen, maar in de tweede helft na de 0-2 , knakte er iets in het team van Frans Vermeulen en was het aan keeper Mike Maaswinkel te danken dat het maar 0-2 bleef.

IJFC startte in de volgende formatie :  Mike Maaswinkel, Gerben Renes, Boy van Caspel, Auke Bakker, Jeffrey Stigter, Thomas de Priester, Erwin van Soolingen, Marc van der Kley, Ruben van Rooijen,  Jelle Eissens en Matthijs van Geffen.

IJFC begon goed aan de wedstrijd. In de 5e minuut een goede opening van Marc van der Kley op Jelle Eissens, de voorzet kwam opnieuw terecht bij Marc van der Kley die meteen uithaalde, het geblokte schot kwam voor de voeten van Erwin van Soolingen die meteen uit de draai uithaalde. Goede redding keeper. In de 7e minuut een snel genomen vrije bal van Amstelveen. De verdediging stond nog niet op te letten en de spits stond oog in oog met Mike Maaswinkel, de spits raakte de bal niet goed, waardoor Mike de bal kon pakken.  Het werd een open wedstrijd en beide ploegen gingen voor de overwinning. In de 9e minuut een goed schot van Marc van der Kley, redding van de keeper. In de 15e minuut een dieptebal van Ruben van Rooijen op Jelle Eissens. Jelle werd gestuit op de zestienmeterlijn. Vrije bal Matthijs van Geffen, over. IJFC bleef wat druk uitoefenen, maar moest alert blijven op de slimme omschakelingen van Amstelveen, met een goed team met ervaring en een aantal goede jeugdspelers. In de 18e minuut een goede actie van Matthijs van Geffen, hij omspeelde drie man en leverde een goed schot, redding keeper. In de 21e minuut een goede steekbal van Erwin van Soolingen op de diepgaande Jelle Eissens, Jelle kwam een teenlengte tekort om de bal langs de uitlopende keeper te tikken, de keeper schoot de bal weg, in de voeten van Erwin van Soolingen. Erwin bedacht zich geen moment en schoot de bal van veertig meter over de voor zijn doel staande keeper, helaas net naast. Amstelveen voetbalde technisch zeer goed, maar tot echte grote kansen kwam het in de eerste helft niet. In de 25e min een prachtige dieptebal van Auke Bakker op Jelle Eissens, goed schot, maar opnieuw bracht de keeper redding. IJFC werd steeds sterker.  In de 40e minuut een vrije bal op links van Marc van der Kley, Marc draaide de bal goed in naar de tweede paal, maar Auke Bakker kwam een neuslengte tekort om de bal in te koppen. In de 42e minuut een goede actie van Gerben Renes, hij bereikte Jelle Eissens die de bal goed aannam en binnen het strafschopgebied aangetikt werd, Jelle bleef echter op de been en probeerde nog te schieten.  En zoals het gaat in het voetbal, als het ene team de kansen krijgt en niet scoort, dan scoort de tegenstander. In de 44e minuut was de omschakeling niet goed en kwam Amstelveen er snel uit. Het eerste schot werd verkeerd geraakt, maar kwam bij toeval bij de rechtsbuiten, ook zijn schot was maar half, maar ging wel voorbij de verdediging van IJFC, dat er op dat moment niet goed uit zag en de spits kon de 0-1 inlopen.  Een grote tegenslag voor IJFC dat tot dat moment de touwtjes in handen had. Rust 0-1.

De supporters hadden in de rust toch vertrouwen in een goede afloop, maar kwamen bedrogen uit. De tweede helft was nog geen drie minuten oud, of een dieptebal van Amstelveen werd volledig verkeerd ingeschat. De spits ontving de bal tussen drie verdedigers in en niemand die ingreep, waardoor de spits alleen voor Mike Maaswinkel kwam en de 0-2 liet aantekenen.

IJFC kreeg een flinke dreun te verduren, maar zocht toch nog de aanval op. 5 min Ruben van Rooijen speelde Erwin van Soolingen goed aan die, alleen voor de keeper, tegen de keeper aanschoot. Pech voor IJFC, want een aansluitingstreffer zou zeker tot dat moment verdiend zijn. Amstelveen ging echter gemakkelijker voetballen met de 0-2 voorsprong en IJFC kreeg het even moeilijk. In de 9e minuut een cornerbal van Amstelveen, Mike Maaswinkel redde in eerste instantie, maar bij de tweede inzet moest hij geholpen worden door Boy van Caspel op de doellijn. In de 12e minuut een goed schot van Amstelveen, maar Mike Maaswinkel ging gestrekt naar de hoek en pakte de bal. In de 14e min wissel Mick van Rooijen voor Marc van der Kley. Mick ging rechtsbuiten spelen en Ruben van Rooijen terug naar het middenveld. In de 18e minuut een uitstekende steekbal van Mick van Rooijen op Jelle Eissens, maar het schot kwam kracht tekort, redding keeper.  In de 21e minuut een corner van Amstelveen, een vrijstaande speler van Amstelveen haalde hard uit, net buiten het doelgebied, goede redding Mike Maaswinkel en de 23e minuut kwam IJFC nog een keer goed weg, door een vlammend schot en een katachtige reactie van Mike Maaswinkel, via de lat ging de bal over. In de 33e minuut wissel Maikel van der Linden voor Thomas de Priester. In dezelfde minuut een vrije bal van Auke Bakker, via de kluts kwam de bal voor de voeten van Erwin van Soolingen, helaas kon Erwin de bal niet vol raken… redding keeper. In de 37eminuut wissel Dwight Vlijter voor Matthijs van Geffen.

Langzamerhand bloeide de wedstrijd dood. Amstelveen begon al vanaf de eerste minuut van de tweede helft tijd te rekken met nepblessures en dat deed de ploeg slim en IJFC kwam door knock-out van de 0-2 niet meer te boven. IJFC probeerde het nog wel maar de overtuiging ontbrak. Het uitstekende arbitrale trio trok nog een minuut of 7 blessuretijd bij, maar gescoord werd er niet meer.

Volgende week heeft IJFC nog twee keer drie kwartier om een ronde verder te komen. Dan zal de schroom van de ploeg weggepoetst moeten worden. IJFC heeft in het verleden laten zien dat niets onmogelijk is. Een aantal jaren geleden werd zelfs een 3-0 achterstand weggewerkt, maar de mannen van Frans Vermeulen zullen aan de bak moeten. Gezien de eerste helft zijn er zeker mogelijkheden, maar dan zal het hele team de overtuiging moeten hebben om er voor te gaan…. En daar gaan we uiteraard vanuit.

De bus vertrekt om 12.30 uur vanaf het sportpark Groenvliet.