1 - 0

Vrouwen zaterdag, VR1, 1e klasse A

3 september 2016 13:00

Graaf, H.G. de

Een ongelukkig begin de van de competitie, de 1 – 0 nederlaag in st Maartensdijk, anders kun je dit niet noemen. Wanneer je in een wedstrijd twee keer scoort maar de scheidsrechter het niet kan zien of discutabel affluit ga je met een kater huiswaarts.

De wedstrijd begon over en weer wat nerveus en ook had IJFC even wat moeite met spelen op het gras. Daardoor ging het spel wat slordig op en neer.
Een overtreding van IJFC net buiten de 16-meter betekende een vrije trap voor Smerdiek die fraai, in de kruising verdween.

Daarna werd IJFC sterker en ging kansen creëren. De eerste serieuze kans was een voorzet vanaf rechts maar deze werd door Lois Spliet over het doel geschoten.

Smerdiek stelde na de gemakkelijke voorsprong alles in het werk om een tegendoelpunt te voorkomen en werd daarbij, waarschijnlijk onbedoeld maar niet minder verveeld voor IJFC, geholpen door de scheidsrechter.

Want in de 35ste minuut maakte IJFC de gelijkmaker maar de scheidsrechter bevond zich nog op de andere wedstrijdhelft en de grensrechter was ook niet afdoende ter plaatse om het te kunnen beoordelen. Van achter de achterlijn werd de bal door de Smerdiek keepster terug gegrist.

Na de rust eenzelfde beeld. IJFC zocht de aanval maar heel veel uitgespeelde kansen kwamen daar niet uit. Veel werd al in een vroeg stadium afgefloten wegens vermeend buitenspel. De leidsman moest volledig vertrouwen op de eerlijkheid van de vlaggenisten daar hij het spel niet kon volgen. En dan ben je als aanvallende ploeg in het nadeel.

Ondanks dat toch mogelijkheden op goals. Kopkans Robin Hendriks, afstandsschot op goal door Nikki van der Velde maar ook dat werd afgefloten wegens buitenspel. Nog een kans voor Iris Werkhoven maar de goed spelende Smerdiek keepster stond succes voor haar in de weg, net als even later opnieuw bij een schot van Robin.

Doordat IJFC veel druk zette kwam er aan de andere kant ruimte waar Smerdiek ook een paar kansen uit haalden. Zij kregen nog twee keer een vrije trap net buiten de 16-meter daar waar IJFC enkele overtredingen begaan door Smerdiek niet beloond zag worden met een vrije trap.

Het was om moedeloos van te worden maar IJFC bleef de aanval zoeken. En drie minuten voor tijd kopte Petra Verbeek de stand naar gelijk… dacht iedereen maar ook dit zou vanuit een buitenspelpositie geweest zijn. Een minuut later kon Iris middendoor na een steekpasje de bal langs de keepster schuiven maar deze rolde net langs de verkeerde kant van de paal en zo was deze wedstrijd ook het geluk in het voordeel van Smerdiek want even later werd er afgefloten.

Gauw vergeten want zelf als je de hand in eigen boezem steekt, tenslotte heeft IJFC de kansen die er wel waren ook niet verzilverd.
Toch is het vreemd dat de KNVB op conditioneel gebied weinig of geen eisen stelt aan arbitrage in een landelijke klasse vrouwenvoetbal.
Fouten mogen, ook door scheidsrechters, worden gemaakt maar wel vanuit posities dat men de situatie kan beoordelen dus dient hij/zij in staat te zijn met het spel mee te bewegen.

De foto’s zijn gemaakt door Floor Lemmers

Volgende week op eigen sportpark de kampioen van afgelopen seizoen in de 1ste klasse, Klarenbeek die in punten gelijk eindigden met Sporting maar de beslissingswedstrijd verloor en strandde in de nacompetitie. Kampioenskandidaat dus IJFC kan een pittig potje voetbal verwachten. Kom onze vrouwen aanmoedigen!