IJFC 1 lijdt eerste nederlaag tegen Lopik 1

...

Mannen zaterdag, 1, 3e klasse D

29 oktober 2016 14:00

Hardeman, T.

Op een zonovergoten en druk sportpark Groenvliet en onder het toeziend ook van de 5 helden ( kampioenen ) uit 1964: Arend Oomen, Jan Wildschut, Arie Molenaar , Henk van de Werken en Bernard Schoonenberg, speelden de beide streekgenoten een slechte, maar wel spannende wedstrijd. Lopik kwam voor een punt, maar haalde, weliswaar met een beetje geluk, uit de enige counter  5 minuten voor tijd de drie punten binnen.

Trainer Peter van Herpen moest weer improviseren. Mike Maaswinkel was een weekend weg, hierdoor keepte Jeffrey Wolf. Beide doelpunten waren onhoudbaar en Jeffrey had een paar prima reddingen. Stefan de Wit haakte donderdag tijdens de training af, dus ook achterin moest er weer geschoven worden. IJFC startte in de volgende samenstelling: Jeffrey Wolf, Gerben Renes, Jeffrey Stigter, Marc van der Kleij, Maikel van der Linden, Ruben van Rooijen, Erwin van Soolingen, Matthijs van Geffen, Mick van Rooijen, Jelle Eissens, en Kevin Thie.

Alle ingrediënten waren aanwezig om er een leuke streekderby van te maken. Fanatiek meelevende supporters, twee teams die elkaar goed kennen ( Tom Grootendorst, Davy Boon en uitblinker Mark Broekhuizen speelden een paar jaar geleden nog bij IJFC … Gerben Renes stond tegenover zijn vader , leider van Lopik: Gijs Renes en de twee zwagers Jan van de Berg en Alfred Kerkhof fungeerden als assistent scheidsrechter en een jonge, maar zeer goed leidende scheidsrechter Tim Hardeman. Vooraf verhoogde enkele blauwwitte rookpotten de sfeer op een goede manier. De aftrap werd verricht door pupil van de week, Siebe Tersteeg, kleinzoon van Martin Tersteeg, die zijn kleinzoon trots zag scoren.

Lopik begon zoals verwacht met veel inzet aan de wedstrijd en liet IJFC merken dat er geen ontzag was voor het bovenaan staande IJFC. Dat resulteerde meteen al in de 8e minuut in de eerste goal. Maikel van der Linden probeerde zijn directe tegenstander uit te kappen, maar dat mislukte. De IJFC verdediging stond niet goed en daardoor kwam spits Ardy de Wit vrij voor keeper Jeffrey Wolf. Ardy schoot de bal beheerst langs de keeper 0-1. Een tegenvaller voor IJFC, dat onrustig speelde, veel onnodig balverlies leidde en daardoor de voorwaartsen moeilijk kon bereiken. In de 12e minuut een tweede tegenvaller. Jelle Eissens kwam in een duel ongelukkig terecht en blesseerde zijn voet. Hij werd vervangen door Joost van Willigenburg. IJFC nam vanaf dat moment meer initiatief. In de 14e minuut een goede actie van Kevin Thie, maar hij werd van achteren onderuit gehaald. Matthijs van Geffen draaide de bal richting de tweede paal, maar Jacco Borst verlengde de bal ongelukkig en de bal verdween in de kruissing. Onhoudbaar voor keeper Joey Broekhuizen. 1-1.  De wedstrijd ging op en neer en er werd aan beide kanten nerveus gespeeld. In de 16e minuut een grote kans voor Ardy de With die vol uithaalde, maar keeper Jeffrey Wolf pakte de bal gestrekt uit de hoek.

In de 17e minuut een goede opening van Maikel van der Linden op Erwin van Soolingen. Erwin speelde Ruben van Rooijen aan die de bal goed teruglegde op Mick van Rooijen, met moeite werd het harde schot geblokt.  In dezelfde minuut een vrije bal van Marc van der Kleij op Ruben van Rooijen. Ruben controleerde de bal in één keer uit de lucht en schoot hard in… een geweldige actie, schot net over de lat.

IJFC ging beter voetballen en creëerde een paar goede kansen. In de 19e minuut een vrije bal van Matthijs van Geffen. De bal draaide goed naar de bovenhoek, maar keeper Broekhuizen reageerde alert en tikte de bal uit de bovenhoek. In de 22 min opnieuw een goede aanval van IJFC. Gerben Renes speelde Matthijs van Geffen aan, die goed om zijn man heen ging en een strakke voorzet afleverde, net voordat Kevin Thie de bal in wilde koppen, zat er een tegenstander tussen. In de 26e minuut de grootste kans voor IJFC. Kevin Thie ging op snelheid langs zijn man, gaf een prima voorzet op Ruben van Rooijen, Ruben tikte de bal in een keer door naar de vrij voor het doel komende Erwin van Soolingen. Erwin kwam een teenlengte tekort om de bal in te tikken. In de 40e minuut een goed schot van Jonathan Werry, maar keeper Jeffrey Wolf greep bekwaam in. Rust 1-1 , een terechte ruststand.

De tweede helft twee ongewijzigde teams. Lopik had meteen in de 51e min een kans, maar Andy de With schoot de bal naast. IJFC nam meteen het initiatief over. In de 52e minuut een goede dieptepas van Matthijs van Geffen op Mick van Rooijen, Mick behield het overzicht en legde de bal goed terug op de vrijstaande Kevin Thie. Kevin haalde uit, een paar weken geleden verdween dezelfde kans in de bovenhoek, maar nu schoot hij twee keer mis en de derde keer net over. In de 61e minuut wissel Boy van Caspel voor Maikel van der Linden. In de 20e minuut een vrije bal van Marc van der Kleij. De indraaier dreigde de goal in te gaan, maar verdween enkele centimeters langs de verkeerde kant van de paal. IJFC was fitter en hield het initiatief, Lopik knokte voor een punt en een aantal spelers kregen al krampverschijnselen. In de 23e minuut wissel Gijs van der Poel voor Kevin Thie. IJFC probeerde een voorsprong te forceren. In de 70e minuut opnieuw een gevaarlijke vrije bal van Marc van der Kleij, uit de bovenhoek getikt. In de 24e een goede actie van Ruben van Rooijen, hij zette Gijs van der Poel bijna alleen voor de keeper, maar Jordi van de Berg trok ten koste van een gele kaart aan de noodrem. Vrije bal net voor het strafschopgebied. Vrije bal Matthijs van Geffen,  helaas in de muur. In de 36e minuut een corner van Mick van Rooijen,  Matthijs van Geffen haalde goed uit, maar zijn schot werd geblokt, Erwin van Soolingen schoot de bal in tweede instantie goed en hard in, maar net naast.  Het wachten was op een doelpunt voor IJFC, maar de wet van het voetbal zegt: “als je zelf de kansen niet maakt, dan scoort de tegenstander”. En dat gebeurde ook.  Bij de enige echte uitval in de tweede helft maakte Lopik optimaal gebruik van zijn kansen. Boy van Caspel kreeg met een kopduel een licht duwtje in de rug, waardoor de bal ongelukkig tussen een aantal verdedigers viel, niemand greep in en was het opnieuw Ardy de With die gretig gebruik maakte van het buitenkansje en droog de bal in de verre hoek schoot 1-2.

IJFC probeerde nog gebruik te maken van plan B, hoge ballen voor de pot en een extra spits erbij, maar et mocht niet baten. In de 45e minuut de enige smet op de wedstrijd. Boy van Caspel kopte een bal weg, maar werd vol door de schoen van Davy Boon geraakt. De scheidsrechter gaf hem direct rood. Sneu voor Davy die net een jaar revalidatie achter de rug heeft en nu waarschijnlijk enkele wedstrijden geschorst zal worden. Er zat geen opzet bij, maar zoals scheidsrechter Hardeman aangaf: gevaarlijk spel raak en dat is in de regelementen van de KNVB rood.. Hij neemt het risico op dat moment dat een speler geblesseerd kan raken. En dat gebeurde ook. Boy van Caspel moest met een gebroken neus het veld verlaten, waardoor beide teams met tien man verder moesten. Na 2 minuten blessuretijd floot uitblinker van de wedstrijd, scheidsrechter Hardeman voor het einde van de wedstrijd.

Een zeer teleurstellende uitslag voor het team van trainer Peter van Herpen en assistent trainer Roger van Schaik. Ze hebben nog een hele week de tijd om het elftal weer fit en scherp te krijgen voor komende zaterdag, de thuiswedstrijd tegen DOSC.  Er is niets aan de hand, want IJFC staat nog 4 punten voor op Jonathan, maar er zal tegen DOSC uit een ander vaatje getapt moeten worden dan tegen Lopik.  Uiteraard baalde de spelers ook van het vertoonde spel ( en zijn ze aanstaande zaterdag op revanche uit), maar de kracht van het team is wel dat iedereen na afloop in het IJFC paviljoen was om met DJ Ron een groot IJFC feest te vieren. De feestvreugde werd extra verhoogd door het behalen van de 1e periode van de JO19-1 (Een zeer knappe prestatie van het team van coach Peter Goos), daarnaast haalde Vrouwen 1 een punt bij koploper Odysseus.

De feestavond was overigens een groot succes, met een fantastisch BBQ verzorgt door Piet en Corrie Moes, een optreden van de accordeon virtuozen  “het duo Hijssen”, goede IJFC muziek door dj Ron, een aantal geweldige mensen in de keuken en achter de bar en een topsfeer door heel veel gezellige IJFC-ers. Voor herhaling vatbaar.