Assist: Justin Colle

Onder 13, JO13-1, Groep 2 03

27 augustus 2016 8:30

Boer, J.C.

Het zal u niet ontgaan zijn, de vakanties zijn voorbij, de IJVO was wederom een groot succes, school en werk zijn weer begonnen, het weer vertoont eindelijk zomerse proporties, kortom: ook de voetbal rolt weer. Spannend vind ik dat altijd, het begin met een nieuwe groep, want ja, de JO13-1, tot vorig seizoen heette dat nog de D1, kent een groot aantal nieuwe gezichten, ik stel ze straks aan u voor. Twee weken zijn we nu aan de gang, aarzelend nog, in de eerste week slokte de IJVO bij een aantal van jullie nog alle energie op, in de tweede week waren het de hoge temperaturen die vroegen om aangepaste trainingsarbeid. En dan staan jullie vervolgens op zaterdag 27 augustus wel binnen de lijnen voor een heuse bekerwedstrijd, waarbij de tegenstander dan ook nog eens VVIJ heet. Meteen een aantrekkelijk affiche en een uitgelezen moment om te bezien hoe het er met deze groep voorstaat. Welnu, jullie hebben mij verrast, op het hoofdveld speelden jullie een aantrekkelijke wedstrijd, fris, onbevangen, met lef en moed. En jullie winnen met 1-0!!

Als aangekondigd, ik stel de jongens aan u voor: blijven staan vanuit de D1 van vorig seizoen Leon van Woudenberg, Nick Verburg, Milan van Rooijen en Divano van der Westen, overgekomen vanuit de D2 Luke Vlak, Tim van Tuyl, Bram Bakker en Micah Goos,  overgekomen vanuit de E1 Robin Maatkamp, Myrdin van der Waal, Raymon Feenstra, Justin Colle en Safiano Emnes. Een prachtig stel jongens, met mooie karaktertrekken en uitstekende voetbalkwaliteiten. Voor de ontwikkeling van die laatste kwaliteiten is een woord van dank op zijn plaats aan het adres van jullie trainers van afgelopen seizoen, Sebas van den Berg, Elwin Kars en Matthijs Heijting. Zij hebben een prachtige basis gelegd waar we het komende seizoen op voort kunnen bouwen.

Spannend zo’n eerste wedstrijd, ik schreef het al. Zaterdagochtend, 7.45 uur verzamelen, is iedereen op tijd, heeft iedereen zijn voetbalschoenen bij, is iedereen enigszins uitgeslapen? Jawel, dat is allemaal dik voor elkaar. Opstelling en wedstrijdbespreking in de kleedkamer, warming-up op het veld, pascontrole, en dan het eerste fluitsignaal. Hoe doen de jongens het als team, als elftal, hoe doen de jongens uit de E het op een groot veld tijdens een serieuze bekerwedstrijd, hoe doen jullie het op je -soms nieuwe- positie? Jullie starten sterk en spelen een uitstekende eerste helft. Overal op het veld zie ik al driehoekjes, met name ook van achteruit durven jullie voetballend op te bouwen, spelen jullie elkaar in de voeten aan. Naast dat korte werk zoeken jullie ook de lange pass en dat levert in de 7de minuut ook al meteen een doelpunt op: Justin stuurt vanaf links Tim de diepte in en die rondt alleen voor de keeper bekwaam af: 1-0! Zo creëren jullie in de eerste helft nog een aantal kansen, met passen van Leon en Milan op Tim, een schot van Justin. De keeper van VVIJ redt echter steeds bekwaam. Achterin geven jullie in de eerste helft vrijwel geen kansen weg.

In de tweede helft blijven we de betere ploeg, hoewel VVIJ wel iets meer op onze helft komt. De kansen zijn in eerste instantie voor ons, Tim, Justin en Robin krijgen (schiet)kansen. We slagen er echter niet in om de geruststellende tweede goal te maken waardoor het spannend blijft. In de laatste minuten valt dan bijna nog de gelijkmaker. Luke redt uitstekend bij een serie corners. Hij krijgt daarbij hulp van de lat en Leon, die de bal in een uiterste poging van de lijn weet te halen (met zijn hoofd, geloof ik). Het laatste fluitsignaal klinkt bevrijdend, jullie winnen jullie eerste (beker)wedstrijd: 1-0, van VVIJ!

Nou jongens, de kop is er af. Ik ben dik tevreden, ik heb een elftal gezien dat durft te voetballen en karakter toont. Dat zijn mooie ingrediënten om mee verder te gaan.