32'
55'

Onder 13, JO13-1, Groep 2 03

3 september 2016 13:45

De tweede bekerwedstrijd van O13-1 brengt ons in Houten, voor een middagwedstrijd. We zijn voor het eerst met de volledige groep, dertien man sterk. Het aanwezige publiek, of het nu supporter van Houten, IJFC of  gewoon van voetbal in het algemeen (de zogenaamde neutrale kijker) is, krijgt een fantastisch schouwspel voorgeschoteld. Alle ingrediënten die voetbal leuk maken, zijn vanmiddag aanwezig: om te beginnen bij vlagen goed voetbal, kansen aan beide zijden, een afgekeurd doelpunt, bij vlagen ook hotse-knots-voetbal, emotie, een tijdstraf, pijntjes, verongelijkte spelers en bovenal passie voor het voetbal. De eindstand van deze meer dan enerverende wedstrijd luidt: 1-1. Daarmee kunnen beide teams denk ik wel leven.

De aanloop naar de tweede bekerwedstrijd was al veelbelovend. Jullie hebben de afgelopen week twee uitstekende trainingen achter de rug. Met name de donderdagtraining, waar jullie een enorm fanatisme en passie ten toon spreiden: jullie trainden met een mentaliteit die uitdrukte “we vinden alles leuk en wel, maar wij stappen niet als verliezers van het veld”. Het is prettig om te constateren dat dit stukje –strijd, passie, niet willen verliezen- ook in deze groep voorhanden is. Deze eigenschappen kunnen soms net de doorslag geven om één of meer punten aan een wedstrijd over te houden.

Jullie beginnen de wedstrijd enigszins afwachtend. Houten pakt het initiatief  en speelt op onze helft. Jullie hebben vooralsnog moeite om de bal op het middenveld en voorin rond te spelen en vast te houden. Na een minuut of tien verandert het spelbeeld, jullie komen beter in de wedstrijd en weten elkaar beter te vinden. De bal gaat nu bij vlagen weer makkelijk van speler naar speler. Toch is het Houten dat het gevaarlijkst is: uit een corner kopt een van hun spelers fraai op de lat en met enig kunst- en vliegwerk weten jullie de bal op te ruimen. Korte tijd later raakt Houten de paal. Jullie komen aan de andere kant van het veld met name tot een aantal schoten, Tim mikt echter te hoog. Tot we een aanval door het midden opzetten, Safiano wordt aangespeeld, draait zich vrij richting de goal en legt de bal keurig opzij naar Divano die de bal beheerst in de goal schuift. Een prima aanval, het doelpunt wordt echter afgekeurd vanwege buitenspel. We gaan de rust in met 0-0.

De tweede helft is nog maar net bezig of we krijgen aan de rechterkant van het veld een vrije trap tegen. Houten neemt die snel, jullie staan nog niet goed georganiseerd, de bal komt door het midden bij een vrijstaande speler van Houten op de rand van de zestienmeter en die rondt bekwaam af: 1-0. Jullie laten je door dit tegendoelpunt niet uit het veld slaan en zetten meteen de jacht in op de gelijkmaker. Dat gaat gepaard met grote strijd en verbetenheid, verzorgd en georganiseerd voetbal raakt enigszins op de achtergrond. Een overtreding op Leon wordt door de scheidsrechter niet gezien, diens reactie wel. Jullie moeten 10 minuten lang de jacht met 10 man voortzetten. Dat levert overigens direct een grote kans op, Safiano wordt de diepte in gestuurd maar weet die mogelijkheid niet te verzilveren. Het spel golft vervolgens heen en weer, met 10 man houden jullie stand en weten jullie Houten terug te dringen op de eigen helft. Justin probeert het verschillende malen met afstandsschoten. Zodra jullie weer met 11 zijn neemt de druk alleen maar toe. Leon, die de 10 minuten goed heeft gebruikt om nieuwe energie te tanken, dringt in de 25ste met een solo ver door op de helft van Houten, de bal komt vervolgens bij Robin die met zijn linkerbeen doeltreffend uithaalt: 1-1!!! In de resterende minuten gaan beide ploegen nog vol voor de winst. Houten is daar uiteindelijk nog het dichtste bij, Raymon weet echter de bal van de lijn te halen.

Nogmaals jongens, het was een heerlijk kijkspel. Ik heb bewondering voor de strijd die jullie hebben geleverd en de wil om, na de gelijkmaker, ook nog te winnen.  Ik zie nu alweer uit naar de komende trainingen en wedstrijd van zaterdag.