33'
49'

Onder 13, JO13-1, Groep 2 03

22 oktober 2016 10:55

Een uitwedstrijd op sportpark Marco van Basten … dan kun je een elftal maar met één missie het veld insturen (het zal je immers maar gebeuren dat de naamgever ergens, verdekt opgesteld, langs de lijn staat): kies in alle spelsituaties voor de voetballende oplossing, durf te voetballen, zoek de combinatie, toon lef en moed in je acties, voetbal om doelpunten te maken! PVC, de bespeler van dit sportpark, leent zich uitstekend voor een aantrekkelijke wedstrijd, is mijn ervaring. Al op de verzamelplaats wordt gerefereerd aan de wedstrijd van vorig seizoen, een heerlijke pot van beide kanten, waar beide ploegen onder luid applaus van beide supportersscharen het veld verlaten. Dat applaus geldt vandaag opnieuw beide ploegen, nu gelijkelijk verdeeld over een goeie eerste helft van onze kant en een goeie tweede helft van hun kant.

Jullie lijken er patent op te hebben, een vroege goal. Ook vandaag, op het hoofdveld evenwijdig gelegen aan het Amsterdam-Rijnkanaal, is het al in de 4de minuut raak. Met heerlijk combinatievoetbal snijden jullie door het hart van de verdediging van PVC, infiltreren jullie in het strafschopgebied, komt Safiano via het al genoemde tikkie-takka vrij voor de keeper, zijn inzet is een beetje scheef, een alerte Divano is echter meegelopen en geeft bij de tweede paal de bal het laatste zetje: 0-1. Divano kan zijn geluk niet op, scoren op je verjaardag, met voor het eerst je nieuwe voetbalschoenen aan …echter, het feest van de 0-1 gaat niet door. De grens- en scheidsrechter hebben buitenspel geconstateerd. Jullie laten je door deze tegenslag niet uit het veld slaan. Jullie zijn sterker, weten elkaar goed te vinden. Toch is het PVC dat in de 10de minuut weet te scoren, uit een corner, die belandt bij de tweede paal en daar wordt binnengelopen: 1-0. Nog geen vier minuten later trekken jullie de stand in verhouding met het vertoonde spel: opnieuw een combinatie door het midden, Milan bereikt met een schitterende pass Divano, die haalt vanaf de zestienmeter vernietigend uit, raakt echter de binnenkant van de paal, maar nu is het Safiano die alert is meegelopen en de bal alsnog kan binnentikken, 1-1! Voetballend zijn jullie in die eerste helft de betere ploeg, tot hele grote kansen komt het niet meer. PVC is vanuit corners misschien nog wel het dichtste bij een treffer.

Meteen aan het begin van de tweede helft is het Safiano die een goede kans krijgt. Vervolgens is het PVC dat de overhand krijgt. In de 33ste minuut komen zij op voorsprong, hun uitstekende rechtsbuiten zet met een prachtige steekpass de spits vrij voor Luke, die faalt niet: 2-1. PVC kent een sterke fase en zet ons onder druk. Ongeveer halverwege de tweede helft lukt het om een beetje onder de druk uit te komen. Leon stuurt met een heerlijke lange bal Robin op pad, die weet tot aan de vijfmeter te komen en stuit dan op de keeper, ook Tim weet de bal er vervolgens niet in te krijgen. Net nu we onszelf een beetje lucht verschaffen scoort PVC opnieuw: Luke weet het schot nog te keren, maar een goed meegelopen speler van PVC kan de bal vervolgens alsnog simpel tot doelpunt promoveren: 3-1. Als trainer weet je dan dat de laatste tien minuten nog zwaar kunnen worden, het verschil is twee doelpunten, de tijd kort, maar nee, jullie bewijzen eigenlijk al het hele seizoen dat jullie niet zomaar opgeven. In de 23ste minuut leidt jullie vechtlust tot een corner, Justin legt die op het hoofd van Myrdin die de bal op het voorhoofd neemt en hem werkelijk snoeihard, zoals destijds alleen Peter Houtman dat kon, tegen de touwen kopt. Wat een heerlijk doelpunt …, maar nee, de scheidsrechter heeft een overtreding gezien en keurt het doelpunt af. Jammer, alleen al om de schoonheid ervan had ik ‘m graag in de boeken opgenomen. Nu luidt de eindstand 3-1.

We verliezen, en toch ben ik tevreden! Ik zie namelijk heel veel dingen die goed gaan, dingen waarop we trainen, waarover we praten tijdens de training: gedurfd uitverdedigen, combinatievoetbal, verbeten duels, groei gedurende de wedstrijd, coaching op het juiste moment. En vandaag hadden we ook wat pech, heel vaak onderschepten jullie de bal maar viel die net niet goed om balbezit te houden en aan aanvallen toe te komen. Maar belangrijker nog dan al die voetbalpraat: jullie zijn een heerlijke groep jongens!