... (schot)
65'

Onder 13 zaterdag, JO13-1, 2e klasse 14

10 september 2016 10:00

En zuur was het!! We schrijven zaterdag 10 september, het hoofdveld van MSV, Montfoort, de wedstrijd van 10.00 uur, MSV O13-1 tegen IJFC O13-1. Diep – dieper - diepst in de tweede helft, zegge en schrijve de 35ste minuut, ja u leest het goed, de 35ste minuut [voor de argeloze lezer: deze leeftijdscategorie speelt 2x 30 minuten], in de 5de minuut van de blessuretijd dus, schiet MSV de 3-2 tegen de touwen. De ontreddering aan onze kant is groot, ongeloof  in de blikken van de jongens, jullie zetten nog één keer aan, maar het laatste fluitsignaal klinkt snel en onverbiddelijk. Wat rest is teleurstelling! Dit is zuur! Echter, hoe kan het dan dat een dag later, tijdens een flinke duurloop denkend aan de wedstrijd, het kippenvel op mijn armen staat? Ik kom niet tot een andere conclusie dan dat het zoet overheerst: jullie hebben gisteren tijdens de wedstrijd een prachtig herstel getoond, een puike tweede helft gespeeld, met strijd en passie gevochten, een achterstand omgebogen naar een voorsprong, kansen gecreëerd op een grotere voorsprong en opnieuw een voor het publiek bijzonder attractieve wedstrijd gespeeld. En dat smaakt zoet!

Tijdens de wedstrijd bespreking staat een foto van een situatie uit een handbalwedstrijd centraal. Op mijn vraag over wie van de afgebeelde speelsters ik het wil hebben volgt al heel snel het juiste antwoord. Het is Nick die het als eerste ziet en ook al vermoedt waarom. De foto beeldt een tegenstandster (een Française) af die op het punt staat op het doel te schieten (wat in mijn beleving bij het handbal 9 van de 10 keer ook een doelpunt oplevert). Een van de Nederlandse speelsters is op dat moment, dus nog voordast er überhaupt geschoten is, al op weg naar het doel van de tegenstander, immers zodra de keepster van Nederland de bal te pakken heeft (doelpunt of geen doelpunt) staat zij mogelijk al vrij bij het doel en is zij middels een lage pass bereikbaar en ontstaat er meteen mogelijk al een kans. Dat is nog eens vooruit denken! Geen tijd nemen om te balen, nee, 2,3 zetten vooruit denken en daar ook naar handelen. En dat is ook in het voetbal belangrijk: probeer situaties voortijdig te herkennen, doe alvast een paar stappen vooruit of achteruit, naar links of rechts, met een paar moeilijke woorden: anticipeer, reageer proactief in plaats van reactief.

Nu, dat kwam de eerste helft niet uit de verf. Die eerste helft was van onze kant moeizaam: we lieten ons aftroeven in de duels, kwamen eigenlijk niet eens in de duels, en dan wordt het lastig om in balbezit te komen, laat staan te blijven. Die eerste helft kent dan ook niet veel wapenfeiten. Wij scoren via Safiano in de 10de minuut, maar het doelpunt wordt wegens buitenspel afgekeurd. MSV maakt in de 22ste minuut wel een rechtmatig doelpunt. Met een 1-0 achterstand gaan we de rust in.

In de tweede helft zien we een ander, feller IJFC! Leon heerst soeverein achterin, Nick geeft de spits geen meter ruimte, de backs Raymon, Myrdin en Micah verdedigen sterk en altijd vooruit, Milan, Justin, Bram en Divano pakken de heerschappij op het middenveld, buffelen en strijden om iedere bal, voorin gaat van Safiano, Robin en Tim constant dreiging uit! En Luke, die heeft zich in korte tijd voor de JO13-1 ontwikkeld tot een uiterst betrouwbare sluitpost! Wat een heerlijke tweede helft leggen jullie op de mat zeg, ik werd er helemaal blij en enthousiast van. In de 33ste minuut leidt dit al tot de gelijkmaker: een constant dreigende Safiano bereikt Tim, en ja, Tim heeft niet zo heel veel ruimte nodig om van weinig heel veel te maken: 1-1! De rollen zijn nu omgedraaid, jullie zijn de ploeg in balbezit, jagen de tegenstander op en creëren kansen. In de 12de minuut weet Leon met een lange bal de in de diepte lopende Tim te bereiken en ook met deze situatie weet Tim wel raad: uiterst bekwaam schiet hij de 1-2 binnen. De blijdschap is groot! De voorsprong is echter van korte duur, in de 14de minuut begaat Leon een overtreding op een speler in kansrijke positie, binnen de zestienmeter, penalty. Die wordt door MSV keurig binnengeschoten. Jullie gaan opnieuw op jacht naar de voorsprong, Safiano infiltreert vanaf links in het strafschopgebied maar weet zijn mooie solo net niet doeltreffend af te ronden. Jullie proberen het veelvuldig met schoten van buiten de zestien, de keeper houdt echter stand. En dan komt die vreselijke 65ste minuut.

Boys, bij mij overheerst het zoet! Ik heb opnieuw een heerlijk team gezien, met passie en strijd, goed en minder goed voetbal, altijd enthousiast. Mooi!!