... (intikker)
59'

Onder 13 zaterdag, JO13-1, 2e klasse 14

17 september 2016 10:00

Het is rust, tijdens de wedstrijd JSV O13-2 – IJFC O13-1. Veertien spelers en de trainer staan bij de dug-out, op veld 6 van het sportpark van JSV. We gaan deze wedstrijd winnen met zeker 0-2. Weet Robin heel stellig. Het staat op dit moment 0-0. Het enige wat aan ons spel ontbreekt zijn doelpunten. Analyseert Bram de eerste helft. Na anderhalve zin van mijn kant breekt Safiano in: Nu begrijp ik wat u bedoelt, trainer!  Het gaat om de situatie waarin de buitenspelers bij een aanval van onze kant naar het midden lopen in plaats van naar buiten richting de zijlijn. Safiano, die in de spits speelt, ondervindt aan den lijve hoe druk het dan wordt in het centrum, wanneer iedereen (aanvallers en verdedigers) naar binnen loopt. In deze drie citaten zit vandaag de echte winst: de zekerheid en het vertrouwen in de opmerking van Robin, de even simpele als doeltreffende analyse van Bram, het inzicht dat Safiano opdoet in een echte wedstrijdsituatie. We zijn vijf weken met elkaar aan de gang, en dan vertonen jullie al zo’n ontwikkeling! En natuurlijk winnen jullie deze wedstrijd, want op het door jullie vertoonde spel is weinig aan te merken: 1-3!

Niet alleen de gememoreerde citaten vertellen mij iets over jullie ontwikkeling. Ook jullie spel, de gedurfde manier van vooruit verdedigen, jullie strijd- en werklust, jullie techniek, het combinatievoetbal, al die ingrediënten zitten vandaag weer in de wedstrijd. Ik wil hier twee spelers noemen die vandaag symbool staan voor de groei die jullie allemaal, individueel en als collectief, doormaken. Robin, linksbuiten, spoedt keer op keer langs zijn tegenstander, met een schijnbeweging, door zich sterk te maken, op snelheid. Hij dringt de zestienmeter in, geeft nu eens een voorzet, dan weer schiet hij op doel. Robin, heerlijk om je zo bezig te zien. En dan, diep in de tweede helft, Myrdin, rechtsback. Verdedigend sta je al vier wedstrijden lang je mannetje, komt zodra het kan voor je tegenstander. En dan, zaterdag 17 september, pakweg rond een uurtje of elf, begin je aan een solo over rechts, je passeert de ene na de andere tegenstander en dribbelt de zestienmeter binnen, waar je net niet meer tot een goed schot kan komen. Wat een prachtige actie, Myrdin, weg bescheidenheid, weg schroom!

Dat het met de rust nog 0-0 staat is, getuige de opmerkingen van de jongens, inderdaad een wonder. Jullie zijn de betere ploeg, zitten vanaf het begin goed in de duels en creëren kans na kans. Robin, Safiano en Tim komen verschillende malen in kansrijke posities, ofwel na goed samenspel, een individuele actie of uit een corner. Op het middenveld lopen twee niet moe te krijgen jongens, Milan en Bram, te strooien met passes. De doelpunten vallen pas laat in de tweede helft, maar dan is het ook in korte tijd drie keer raak. In de 50ste minuut is het Safiano die uitstekend voorbereidend werk van Divano doeltreffend afrondt: 0-1. Drie minuten later scoort Milan uit een corner van Tim, door bij de eerste paal de bal binnen te tikken: 0-2. Weer twee minuten later, in de 55ste minuut, wordt Safiano in de zestienmeter onderuit gehaald, penalty. De jongens vinden dat Safiano hem zelf mag nemen, die aarzelt niet en gaat achter de bal staan. De keeper weet de bal te keren, maar op de tweede inzet van Safiano heeft hij geen antwoord: 0-3. Vlak voor tijd weet JSV van dichtbij, uit een corner, nog een tegendoelpunt te maken. Eindstand 1-3.

Vandaag zijn er twee jongens bij uit de O11-1, Matz en Ries. De manier waarop jullie vandaag hebben meegevoetbald, op een groot veld, tegen oudere jongens, verdient een groot compliment. Heerlijk om te zien dat er, zo vroeg in het seizoen al, aansluiting is van jonge spelers die zich snel aan het niveau weten aan te passen. Klasse, Matz en Ries.

Na de wedstrijd, in de kleedkamer, heb ik aangegeven hoe blij ik met jullie ben. Blij met jullie ontwikkeling, blij met de manier waarop jullie (durven te) voetballen, eigenlijk gewoon blij met wie jullie zijn.