59'
Tim van Tuyl (schot)

Onder 13 zaterdag, JO13-1, 2e klasse 14

5 november 2016 9:45

Trainer, wanneer spelen we de lange bal? Vraag van Nick, ongeveer halverwege de wedstrijdbespreking. We hebben de afgelopen week getraind op die lange bal: met een lekkere wreeftrap -de bal geraakt in het hart, de tenen van het standbeen in de richting van de bestemming van de bal, het schietbeen lekker doorzwaaien- de bal over een grote afstand verplaatsen. Daarmee verleg je het spel, geraak je weg uit de drukte, creëer je diepte, schep je lucht in je verdediging en kom je in de buurt van de goal waar het moet gebeuren. En vooral, breng je variatie aan in het voetbal, meesters als jullie zijn in de kleine ruimte. En, ook niet onbelangrijk, zet je je medespelers in de voorhoede aan het werk, jongens die over een enorme doeltreffendheid blijken te beschikken.

We zijn de wedstrijdbespreking begonnen met de stellingname van Ruud Gullit, in zijn recent verschenen boek: je moet eerst je achterhoede op orde hebben en spelers moeten weten wat ze moeten doen als ze de bal niet hebben (en dat is toch min of meer de helft van de tijd het geval, stelt hij fijntjes). Op mijn vraag of ze dat weten komt volop reactie: klein maken, compact spelen, mannetje kort dekken, de linies kort op elkaar. Allemaal goed, en dan komt die vraag van Nick, over het spelen van de lange bal … We bespreken met elkaar dat we gaan proberen sneller lengte te zoeken in onze passing en door snel combinatievoetbal ruimte te creëren voor de lange en diepe bal.

Welnu, wat zich vervolgens op het hoofdveld van Houten, tussen pakweg 9.50 – 11.00 uur afspeelt is ongekend! Na hooguit twee, drie korte(re) passes tussen verdediging en middenveld worden onze voorhoedespelers, Safiano, Tim en Robin keer op keer de diepte ingestuurd. De ene pass is, voor zover dat überhaupt mogelijk is, nog mooier dan de andere. Het enige wat we vergeten is het fenomeen buitenspel, jullie worden met grote regelmaat afgevlagd, doelpunten worden afgekeurd. Het voetbal is echter fenomenaal. Toch staat het na 10 minuten 2-0 voor Houten, ze komen twee keer over de middenlijn en het is twee keer raak. Vanaf minuut 1 is het echter duidelijk dat IJFC hier niet gaat verliezen. Jullie creëren kans na kans en in de 21ste minuut leidt dat tot de eerste goal, en een van ongekende schoonheid!  De als altijd zeer ijverige en goed spelende Milan bedient Tim met een heerlijke dieptepass in de ruimte, Tim kan alleen op de keeper af, hij bevindt zich nog ruim buiten de zestien, Tim kijkt, Tim kijkt nog eens … en dan vertrekt vanaf zijn linkervoet een goddelijke stiftbal: 2-1! Bij wijze van voetnoot doet Houten twee minuten later nog iets terug en scoort de 3-1. Het raakt jullie niet, en terecht, in de 27ste minuut wordt Safiano weggestuurd over rechts en scoort op beheerste wijze de 3-2.

Rust. Twee opmerkingen slechts: (1) let op buitenspel, blijf achter de bal en (2) irriteer je niet aan de scheids- en grensrechter, daar heb je toch geen invloed op, concentreer je op datgene waar je wel invloed op hebt: je eigen spel.

De tweede helft is van een buitengewoon hoog niveau, jullie spelen de tegenstander eigenlijk helemaal zoek. Jullie drukken dat ook uit in doelpunten, in het eerste kwartier is het drie keer Safiano die de kroon op het uitstekende voetbal van het hele team mag zetten. In de 32ste minuut wordt Safiano op pad gestuurd door Nick, die zijn grote kwaliteit van het vooruit doorjagen op zijn tegenstander maar weer eens gebruikt: 3-3. In de 38ste minuut reageert Safiano zeer attent op een schot van Justin dat de keeper niet onder controle krijgt: 3-4, en de langverwachte voorsprong is een feit. In de 45ste minuut is het Divano die Safiano op pad stuurt en weer rondt Safiano uitermate bekwaam af: 3-5. Dan breekt de 52ste minuut aan, Tim neemt snel en attent de corner kort, op Justin, die slingert de bal voor en ja hoor, de kleinste man van het veld zet zijn hoofd tegen de bal en die verdwijnt met een prachtige boogbal in de verre bovenhoek: 3-6 door Divano!! Het hele team stort zich dol van vreugde op de kleine doelpuntenmaker. Jullie vinden het nog niet genoeg, in de 58ste minuut stuurt Justin Tim de diepte in, die omspeelt bekwaam de keeper en geeft de bal op een presenteerblaadje aan Robin: 3-7. Een minuut later het slotakkoord: opnieuw een diepe bal van Justin, Tim alleen op de keeper, doelpunt nummer 8!

Ik weet het, het verslag is veel te lang. Maar wat een wedstrijd, wat een voetbal, wat een doelpunten, wat een lekker stel!!