... (schot)

Onder 13 zaterdag, JO13-1, 2e klasse 14

26 november 2016 8:30

Bob de Groot

Dat maakt het spelen van een derby nu zo leuk: de jongens kennen elkaar, vaak van school, of, uitzonderlijker denk en hoop ik, omdat de ex (ja, beste lezer, het staat er echt) van een van onze spelers nu gaat (fix heeft) met iemand van de tegenstander. Het gaat dus niet alleen om een voetbalpotje tussen twee bespelers van hetzelfde sportpark, vaak al voldoende om de emoties hoog op te laten lopen, er worden nog allerlei wedstrijdjes in een wedstrijd uitgevochten. In de derby van zaterdag 26 november, aanvang 8.30 uur, tussen de O13-1 van IJFC en de O13-2 van VVIJ uiten al die ingrediënten zich in wat een van onze volkszangers pleegde te zingen: bloed, zweet en tranen! En dat in letterlijke zin (en niet in de vorm van een slap aftreksel zoals bij de thuiswedstrijden in de Amsterdamse Arena): het bloed vloeide meer dan rijkelijk uit binnen- en buitenkant van de neus van Nick, tranen van pijn aan de lies vloeiden uit de ogen van Leon, het zweet kwam uit alle poriën van de voetbalhelden op het veld.

Het begin op deze zaterdag is wat chaotisch, de scheidsrechter heeft zich verslapen en redt het niet meer op tijd. Gelukkig toont Rodney zich meteen bereid om de honneurs waar te nemen. Rodney: veel dank!! De wedstrijd begint hierdoor met enige vertraging. Maar als de bal dan rolt, kan het publiek er goed voor gaan zitten en staan. Al snel ziet het er naar uit dat deze twee ploegen aan elkaar gewaagd zijn. Na een minuut of tien krijgt Nick in een duel een schoen tegen zijn neus, hij moet eraf en het herstel vraagt de nodige tijd en verzorging. Gelukkig is Peter (de vader van Micah) als grensrechter direct in de buurt en kan hij de verzorging van Nick op zich nemen. Peter: ook jij veel dank!! Nick is na tien minuten weer opgelapt en wil direct met zijn gehavende neus weer het veld in (“mag ik wel koppen, Peter?”). De wedstrijd gaat intussen uiteraard gewoon door, en hoe… In de 11de minuut plaatsen jullie weer eens (het is een beetje ons handelsmerk aan het worden) een vlijmscherpe counter, over links, waar Robin Tim lanceert en alleen voor de keeper zet. Wie deze rubriek volgt weet wat dat betekent: doelpunt! En hoe, met veel gevoel voor precisie lift Tim de bal over de keeper, 1-0! In de 18de minuut doen jullie dit kunstje nog eens over en is het vooral de combinatie voorafgaand die tot veel tevredenheid stemt. Het gaat wederom over links, waar Robin ter hoogte van de middenlijn over de grond wordt aangespeeld vanuit de achterhoede, Robin kaatst de bal perfect op Justin, linkermiddenvelder, en Justin gebruikt weer eens zijn machtige traptechniek om Tim eropuit te sturen. En ja, Tim alleen voor de keeper … 2-0!! Jullie zijn opnieuw uitermate effectief, maar het is een spetterende derby en daar is VVIJ zeker ook verantwoordelijk voor. Zij laten zich voetballend niet onbetuigd en weten kort na de 2-0 de aansluitingstreffer aan te tekenen: een mooie boogbal die Luke te machtig is, 2-1. Vlak voor rust creëren jullie nog twee goede mogelijkheden om verder uit te lopen, maar Milan weet van dichtbij uit een corner de keeper net niet te verschalken en een schot van Tim wordt door de keeper ook bekwaam gekeerd.

We gebruiken de rust om het verdedigend (VVIJ speelt met 2 spitsen en 4 middenvelders) beter te organiseren, af te spreken te proberen iets meer rust aan de bal te tonen en de bal wat meer rond te laten gaan alvorens diepte te zoeken. Het staat qua organisatie in de tweede helft inderdaad beter, toch komt het betere spel van VVIJ. Jullie strijden en bikkelen voor wat jullie waard zijn, als iedere week is dat weer dik voor elkaar: al die kleine mannen die hun lijf en leden duur verkopen en met volle kracht de duels aangaan. Mooi mannen! In de 14de minuut krijgt Divano vanuit een corner een mooie kans, het leidt niet tot een doelpunt. Aan de andere zijde gebeurt dat een minuut later wel, een afstandsschot kan net niet worden gekeerd door Luke en valt net over hem heen tegen de touwen: 2-2. Alles en iedereen rond het hoofdveld gaat nog maar weer een keer goed rechtop zitten of staan. Er is nog een kwartier te spelen bij een stand van 2-2 in een heuse stadsderby. Er is een overwicht voor VVIJ, het leidt niet tot meer doelpunten. In de laatste minuten zijn jullie nog het dichtst bij de overwinning: een goede kans voor Tim, weggestuurd door Safiano, alleen voor de keeper, wel een lastige hoek, hij besluit tot een puntertje dat links langs de keeper moet gaan, de reflex van de keeper is prachtig. Vlak voor tijd heeft Safiano de winnende treffer nog op zijn schoen, ook deze laatste kans wordt niet verzilverd. Eerlijk gezegd had het ook teveel geweest, de 2-2 is een terechte eindstand voor een heerlijke pot voetbal.