Tim van Tuyl (intikker)
62'

Onder 13 zaterdag, JO13-1, 2e klasse 14

19 november 2016 11:30

Het draait altijd om het team”, citeerde ik in mijn verslag van vorige week Arjan Robben. Een week later heeft die stelling niet aan actualiteit ingeboet. De wedstrijd zit, althans op mijn klokje, ruim in de extra tijd. Safiano wordt er nog eens op uitgestuurd, over de rechterflank. Hij heeft de bal onder controle, ligt op volle snelheid, kruist voor zijn tegenstander langs en loopt de zestienmeter binnen. Vanuit mijn positie bezien kan Safiano de bal zowel links als rechts naast de keeper in het doel schuiven. [Nu moet ik de lezer even wijzer maken: weet dat Safiano en Tim gelijk optrekken als het gaat om het aantal gescoorde doelpunten en dat vormt toch, hoe je het wendt of keert, in de psyche van die jongens een wedstrijd in een wedstrijd.] Wordt het links of rechts van de keeper …? Geen van beide …, Safiano tikt de bal zijwaarts in de loop van de meegelopen Tim, voor wie het vervolgens een koud kunstje is de bal in het lege doel te schieten. Wat een GROOTS moment!

We spelen uit tegen UVV, een inhaalwedstrijd. We missen vandaag drie vaste krachten, maar die leegte wordt ingevuld door twee jongens van de O11-1, Ries en Matz. De O13-1 verkeert de laatste weken in een uitstekende flow, met goed voetbal en veel scorend vermogen. Onbewust komt de lat en het verwachtingspatroon dan toch wat hoger te liggen. Het niveau van de laatste twee wedstrijden halen jullie vandaag niet, maar dat compenseren jullie door een andere kwaliteit: effectiviteit.

Het spel is onrustig, onzuiver, jullie slagen er niet in de bal in bezit te houden, het spel gaat dan ook op en neer. Ook UVV gaat mee in die onrust. Eigenlijk geldt dit voor de gehele wedstrijd. Misschien heeft UVV, in het begin van de tweede helft, voetballend gezien nog wel het beste van het spel. Maar, ik heb het al aangekondigd, als jullie erin slagen de bal op de helft van de tegenstander te spelen, zijn jullie dodelijk effectief. Hoewel het er naar mijn idee de wedstrijd niet naar is, lopen jullie toch uit naar een ruime overwinning. In de 12de minuut opent Safiano, op aangeven van Tim, de score: 0-1. Tien minuten later weet Milan, op de rand van de zestienmeter, de bal met een subliem tikje tot bij Divano te krijgen, die bedenkt zich geen moment en ramt de bal onhoudbaar in de rechterbovenhoek: 0-2. Vervolgens is het bijna een half uur wachten op een nieuwe goal, en wel een tegentreffer, in de 50ste minuut: 1-2. Een moment lijkt het alsof het nog behoorlijk lastig zal worden de drie punten vast te houden. Maar nee, daar is dat woord weer, effectiviteit: in de resterende 10 minuten is zo’n beetje iedere kans een goal (of de bal gaat tegen de paal). In de 54ste minuut tekent Tim, op aangeven van Divano, voor de 1-3. Amper een minuut later combineert dit tweetal door de zestienmeter, de bal eindigt via Tim op de paal. Dan de 56ste minuut, een diepe bal van Leon op Safiano, doelpunt en 1-4. Drie minuten later, de 59ste minuut, Matz bereikt Tim die opnieuw raak schiet, 1-5. De laatste, ruim in de 62ste minuut, heb ik hierboven al beschreven. Eindstand 1-6!!

Tja mannen, het gaat lekker! Ik haal ook het vervolgcitaat van Robben nog maar een keer aan: “Als het team goed staat en goed functioneert, kunnen er jongens opstaan die het verschil kunnen maken”. De verdediging staat als een huis, is buitengewoon betrouwbaar met al wekenlang een sterk spelende Luke, Leon, Micah, Myrdin, Raymon en Nick, vandaag aangevuld met een prima spelende Ries. Een sterk middenveld met Milan, Justin, Bram en Divano, die techniek, strijd en korte en lange passing hand in hand laten gaan. En een voorhoede met snelheid, passeerbewegingen en veel scorend vermogen in de personen van Robin, Tim en Safiano, vandaag nog versterkt met een moeiteloos meedraaiende Matz. Een prachtig effectief collectief!