55'

Onder 13 zaterdag, JO13-1, 2e klasse 14

3 december 2016 9:45

Fred van den Beld

Ik maak in mijn voorbesprekingen graag gebruik van de voetbalactualiteit. Vandaag heb ik een artikel uit de krant bij, over ‘moderne voetbaltrainers’. Pep Guardiola en Antonio Conte staan centraal, vanwege de kraker tussen hun clubs, respectievelijk Manchester City en Chelsea. De voetbalfilosofie van Guardiola wordt zo samengevat: snel en gegroepeerd druk zetten, dynamisch positiespel, opbouw van achteruit, steeds overtalsituaties creërend met veel positiewisselingen; de teams van Pep spelen vaak hyperaanvallend. En de voetbalgedachten van Conte: compact en gedisciplineerd spelend, hard werkend, collectief druk zettend en voortreffelijk in de tegenstoot. Conte is wat minder een idealist en wat meer een pragmaticus, die in zijn zoektocht naar het ideale elftal bovenal de beschikbare spelers centraal stelt. In woorden eigenlijk verrassend eenvoudig en beperkt, in de uitvoering o zo lastig. In de vertaling naar de O13-1 blijf ik vooral het belang van het collectief benadrukken.

Vandaag de laatste competitiewedstrijd, thuis tegen DVSU. Opdracht aan de jongens is om er een leuke en aantrekkelijke wedstrijd van te maken, waarin de ontwikkeling die we met elkaar de afgelopen maanden hebben doorgemaakt zichtbaar wordt op de mat. Daar slagen we jammer genoeg niet in. De start is nog overrompelend, de bal rolt amper of Tim is alert en ontfutselt op de zestienmeterlijn de bal aan de tegenstander en scoort: 1-0, binnen pakweg 15 secondes. Drie minuten later, Safiano slalomt op rechts langs een aantal tegenstanders, geeft een voorzet op Milan, diens inzet wordt nog gekeerd maar Robin is vervolgens snel ter plaatse om de bal toch tegen de touwen te schieten: 2-0. Nog geen minuut verder, Tim dribbelt de zestienmeter binnen en geeft een voorzet die door een verdediger, onder druk gezet door Robin, tot –eigen- doelpunt wordt gepromoveerd: 3-0. Tja, zo’n bliksemstart met uit iedere kans een goal, dat doet wat in de koppies van de jongens. Het spel is niet goed en wordt ook niet beter. Jullie staan DVSU een groot aantal corners toe. Steeds weer toont Luke zich dan een uitermate zekere en betrouwbare sluitpost! In de 16de minuut noteer ik nog een hoogtepuntje: Tim, met de bal aan de voet op de hoek van de zestienmeter, hij kijkt naar de goal en de positie van de keeper en besluit tot een boogbal die slechts met de grootst mogelijke moeite door de keeper uit de goal wordt geweerd. In de 22ste minuut valt dan toch nog een doelpunt, Tim passt op Safiano en die scoort beheerst de 4-0!  In de tweede helft blijft mijn notitieboekje leeg, op één moment na, laat in de tweede helft. In de 55ste minuut weet Tim vanaf de achterlijn Divano te bereiken en die schiet de bal onberispelijk tegen de touwen, 5-0. Winst en drie punten!

Tja jongens, meten is weten, de balans van de eerste seizoenshelft kan worden opgemaakt. We zijn gestart met een drietal bekerwedstrijden, die leverden van alles wat op: een overwinning, een gelijkspel en een verliespartij, al met al niet genoeg om verder te bekeren. Dan de competitie in cijfers: 11 wedstrijden, 19 punten, vergaard door 4 keer te verliezen, 1 keer gelijk te spelen en 6 keer te winnen. Jullie scoren zelf 41 keer en moeten er 24 van de tegenstanders toestaan. Mooie cijfers mannen, en nog mooier is het verhaal erachter: jullie zijn heerlijke jongens en vormen een prachtig collectief. De ontwikkeling die jullie tot nu doormaken stemt mij tevreden, als bewijs daartoe wil ik hier de wedstrijd in de beker en die in de competitie tegen Houten aanhalen: spelen we in de beker gelijk (1-1) en zie ik twee gelijkwaardige elftallen, in de competitie circa anderhalve maand later winnen jullie met maar liefst 3-8 en zie ik een zeer goed voetballend IJFC de tegenstander overklassen. Jullie hebben sowieso een mooie reeks neergezet, de laatste vijf wedstrijden, met een aantal grote uitslagen. Van de vier verloren wedstrijden ging er slechts één met een grote uitslag gepaard (1-7), bij de andere drie was het verschil beperkt tot één doelpunt.

Complimenten dus aan jullie allemaal! De komende weken gaan we door met ontwikkelen, individueel en collectief. Doel is om elementen uit de voetbalfilosofie van de genoemde trainers nog beter onder de knie te krijgen. Op naar de tweede seizoenshelft!