... (schot)
58'

Onder 13 zaterdag, JO13-1, 2e klasse 22

4 februari 2017 8:30

“Ik vond het een leuke wedstrijd”, zo sprak Safiano na de wedstrijd -en na een warme douche- in de kleedkamer. Zo’n opmerking van een van je spelers geeft stof tot nadenken. Let wel, beste lezer, de O13-1 heeft zojuist met 6-0 op de broek gehad van Houten O13-2. Afgaande op de kille cijfers weinig reden om te juichen. Maar als een van je spelers de wedstrijd op deze manier heeft beleefd, dan moet je als trainer op zijn minst een poging doen om te begrijpen waar die analyse op gebaseerd is. En om zijn beleving van de wedstrijd te meten met die van mij vraagt Safiano even later ook nog: “Bent u nu chagrijnig, trainer?” Nee, je trainer is niet chagrijnig, zeker een dag later niet meer, want er valt veel positiefs te noteren!

Eerlijk is eerlijk, er zat wel enige chagrijn, mmet name in de aanloop naar de wedstrijd. In de wetenschap dat Justin een weekend weg is en Myrdin nog ziek, ga en moet je op zoek naar vervangers. Dat blijkt moeilijk, soms door overmacht (een speler wordt ziek), soms ook door onwil. Zo staan we ’s morgens vroeg, om 7.30 uur op de carpool, met jongens (en ouders!) die –wel- graag willen spelen. Ook al is een aantal niet fit (lies, knie, ziek geweest), speelt een tweetal met tovertape van de fysiotherapeut, speelt er één (Nick) toch een hele wedstrijd, ook al mag hij nog slechts een helft voetballen en blijkt de spits uiteindelijk ook maar op 50% te kunnen spelen!

En dan toch die analyse van Safiano! Hij heeft gelijk, ik zie 11 dappere krijgers op het veld. In de eerste helft hebben jullie het moeilijk. In het begin is het zoeken naar ieders positie en directe tegenstander, Nick speelt laatste man, Leon op het middenveld en Milan niet centraal maar links op het middenveld. Jullie komen al snel 1-0 achter. Het spel speelt zich voornamelijk op onze helft af, jullie hebben moeite om op de helft van Houten te geraken. Toch creëren we een aantal kansen en kansjes, vanuit corners en individuele acties. Met fitte spelers hadden daar normaal gesproken doelpunten uit voortgekomen, nu lukt het niet. Achterin houden jullie goed stand, met soms miraculeuze verdedigende acties houden jullie Houten van scoren af. Dat lukt Houten in de eerste helft overigens nog wel twee keer, met 3-0 gaan we de rust in.

Dan de tweede helft, die speelt zich grotendeels af op de helft van Houten. Jullie zetten druk en laten Houten niet opbouwen. Jullie voetballen waar het kan en leggen dan uitstekende combinaties op de mat. Vanuit de tweede lijn proberen jullie het met schoten op het doel van Houten. Jullie strijden voor wat jullie waard zijn, eensgezind en met alles wat jullie hebben aan inzet en kracht. Jullie steunen elkaar waar het kan, zijn eensgezind en moedigen elkaar positief aan! Safiano houdt soms 2 of 3 tegenstanders bezig, sjouwt achter elke bal aan, creëert voor zichzelf en zijn medespelers kansjes. Een verdiend doelpunt zit er niet in, Houten scoort nog wel drie keer.

Nee, ik ben niet chagrijnig! Ik heb een stelletje eensgezinde krijgers op het veld gezien, die iedere minuut hebben gestreden voor wat ze waard zijn. Ik heb weer een Luke gezien die doelpunten voorkomt, een goed spelend centraal verdedigend duo, Nick en Micah, Nick die weer –en op het oog probleemloos- een hele wedstrijd heeft gespeeld, een onvermoeibare Divano, een opnieuw sterk spelende Raymon, Leon die goed standhoudt op het middenveld, daarbij geholpen door de als altijd betrouwbaar en standvastig spelende Milan en Bram, een Robin die vecht om weer de goede vorm te pakken te krijgen, Tim die ondanks zijn blessure van iedere bal iets probeert te maken en een lekker actieve en attractief spelende Safiano.

Jongens, jullie verdienen een groot compliment voor jullie strijdlust, jullie eensgezindheid en de enorme teamspirit!