60'

Onder 13 zaterdag, JO13-1, 2e klasse 22

22 april 2017 9:00

Steven Chen

Zaterdag 22 april, ja u leest het goed, 22 april, de O13-1 speelt zijn laatste competitiewedstrijd van de tweede helft van het voetbalseizoen 2016/2017, thuis tegen Lopik. Niet op het vertrouwde veld 1, en op de ons eveneens vertrouwde en eigen gemaakte tijd van 8.30 uur. Nee, we spelen op veld 4 en de wedstrijd start om 9.00 uur. Hiermee heb ik ook meteen de verklaring voor het verloop van de wedstrijd: een prima eerste 20/25 minuten, we staan 3-1 voor en dat had ook zomaar 5, 6, 7-1 kunnen zijn. Bij het dit seizoen gebruikelijke  aanvangstijdstip van 8.30 uur zouden deze 20/25 minuten (al) hebben plaatsgevonden in de tweede helft, na uiteraard –zeg ik als jullie trainer met volle overtuiging- een even goeie eerste helft en hadden wij de overwinning binnengesleept. Hoe pijnlijk anders is de werkelijkheid van zaterdag 22 april 2017: de O13-1 is na die eerste 20/25 minuten eigenlijk kansloos tegen een goed spelend Lopik, dat het ons onmogelijk maakt om van achteruit op te bouwen. Wij weten daar geen alternatief tegen over te zetten en verliezen. Eindstand: 3-6!

De wedstrijd begint spectaculair, met binnen 10 minuten 4 doelpunten. Al in de 2de minuut ligt de bal op de stip, in onze zestienmeter. Een voorzet van de rechterflank raakt de hand van Raymon, die hand stak ergens in de lucht boven zijn hoofd, daar kan een scheidsrechter niet omheen: 0-1. Deze vroege tegengoal doet jullie niets, al een minuut later valt de gelijkmaker. De bal gaat van Micah naar Justin, dan diep op Tim in de zestienmeter, Safiano is meegelopen, krijgt de bal op een presenteerblaadje van Tim en schuift ‘m prima binnen: 1-1. Nog geen drie minuten later is het opnieuw Safiano die de bal lekker tegen de touwen werkt, weer op aangeven van Tim: 2-1. In de 8ste minuut creëren jullie de volgende grote scoringskans, met een prachtige lange pass over rechts stuurt Nick Safiano diep, die dribbelt de bal de zestienmeter binnen, zet voor op Tim, die raakt de keeper. Een minuut later schiet Tim wel raak, als slotstuk van meerdere afgeketste schietkansen van onze kant, 3-1. In deze fase overlopen jullie Lopik totaal, in de 11de en 12de minuut  leidt dat tot grote doelkansen voor Tim. In de 24ste minuut valt ons laatste wapenfeit te noteren, een grote kans voor Safiano op een pass van Tim. Als u goed heeft meegelezen weet u al dat wij uit deze kansen niet meer weten te scoren. Lopik neemt het over, in de 25ste minuut maken zij nog voor de rust de o zo belangrijke aansluitingstreffer, uit een prachtige boogbal over Luke heen, 3-2.

In de tweede helft weten wij het tij niet meer te keren, Lopik zet ons vast en wij geraken nog maar sporadisch op hun helft. Zowel voor de wedstrijd als ook in de rust hebben we elkaar al en opnieuw gewaarschuwd dat wij heel goed moeten zijn vandaag, Lopik kan immers nog kampioen worden en brengt een enorme motivatie mee het veld in. Vielen de doelpunten aan het begin van de eerste helft als rijpe appelen, in het begin van de tweede helft ging het ook rap: in de 31ste minuut valt met een lobje de gelijkmaker, 3-3, in de 32ste minuut via een uitgespeelde aanval de 3-4 en in de 34ste minuut vanuit een vrije trap de 3-5. In de laatste minuut valt een lukrake hoge trap van halverwege de helft ook nog binnen, dat brengt de eindstand op het bord: 3-6.

Tja, ik ben er nog niet helemaal uit, ik denk wel dat Lopik een goeie ploeg heeft. Beslissend was vooral de wijze waarop zij ons direct onder druk zetten en wij van achteruit niet aan opbouwen toekwamen. Wij wisten daar geen alternatief voor te vinden, de lange bal die we noodgedwongen moesten hanteren ging vaak door het midden waar Lopik ook al direct druk zette en daardoor vrijwel alle –zogenaamde- tweede ballen won. Het gekke was gisteren vooral dat het spelbeeld plots 180 graden kantelde, waar wij de eerste 20/25 minuten Lopik eigenlijk volkomen overrompelden en meer hadden kunnen en moeten scoren, was het de rest van de wedstrijd Lopik dat domineerde.

Dit was het dan, althans wat officiële wedstrijden betreft. Ik ben op dit moment nog niet toe aan een uitgebreidere analyse van het afgelopen seizoen, ik hoop daar op deze plaats nog ruimte voor te vinden. Wat wel al als een paal boven water staat is dat ik het erg naar mijn zin heb gehad met jullie, jullie zijn een leuke groep, bij tijd en wijle best pittig, voetballend tot veel in staat! Ik ben ervan overtuigd dat IJFC nog heel veel plezier aan jullie gaat beleven en dat jullie volgend seizoen op een mooie plek verder gaan met jullie ontwikkeling, als voetballer en als mens!