Strijdbaar IJFC behaalt belangrijke overwinning op FC Almere en wint met 2-1

Almere FC 1

2e klasse B

3 november 2018 14:30

R. Westland (KNVB)

IJFC heeft hard moeten werken om de punten in eigen huis te houden en dat is gelukt. Tegen een technisch en fysiek sterk FC Almere moest er voor iedere meter gevochten worden. Keeper Mike Maaswinkel hield bij een 1-0 voorsprong een penalty en dat was een belangrijk moment in de wedstrijd. Uitblinker was Erwin van Soolingen, die op alle gedeelten van het veld vol de strijd aan ging. Daarnaast maakte Kevin Thie een perfecte comeback als spits, door tweemaal te scoren. Hij verving de geblesseerde Ken van Rooijen. Bij IJFC begonnen verder Stijn de Bie ( hele week griep) en Shane Koppenhol (schoolverplichtingen) op de bank en was Gerben Renes met vakantie. Het was dus voor de trainers Patrick Hilhorst en Jitse Boonstra weer een beetje puzzelen, maar dat was weer gelukt.

IJFC startte in de volgende formatie:  Mike Maaswinkel, Stefan de Wit, Jeffrey Stigter, Marc van der Klij, Dwight Vlijter, Ruben van Rooijen, Erwin van Soolingen, Matthijs van Geffen ( 75 Stijn de Bie ), Jelle Eissens, Kevin Thie (80 Shane Koppenhol) en Tim van de Brugge ( 29 Maikel van de Linden).

IJFC had het vorig jaar in de thuiswedstrijd erg moelijk tegen de fysiek sterke ploeg van FC Almere. Dat leek er in de eerste tien minuten van deze wedstrijd ook op, want FC Almere nam vanaf de eerste minuut meteen het initiatief. In de 5e minuut moest Mike Maaswinkel al handelend optreden bij een gevaarlijke kopbal van Lesley de Vlieger. Mike pakte de bal bekwaam.

Na tien minuten kwam IJFC onder de druk uit ( Fantastisch toegejuicht door het elftal van de week JO 12-2, dat de hele wedstrijd bleef aanmoedigen), dat resulteerde in een snelle aanval opgezet door Marc van der Klij. Hij speelde Matthijs van Geffen goed aan. Matthijs nam de bal uitstekend aan speelde de bal direct door met een fantastische pass naar de diepgaande Jelle Eissens. Jelle snelde zijn directe tegenstander voorbij,  behield het overzicht en speelde de slim vrijlopende Kevin Thie goed aan. Kevin tikte de bal beheerst langs keeper Gijs Roelofsen 1-0. Vanaf dat moment ging het spel gelijk op. Beide ploegen creërden kleine kansen. In de 33e minuut een goed duel van de goed invallende Maikel van de Linden, Maikel bediende Dwight Vlijter met een strakke pass. Dwight gaf de bal goed voor, maar die werd net weggetikt voor de inlopende Erwin van Soolingen.

In de 37e ongelukkig balverlies IJFC op het middenveld. De bal werd direct de diepte ingestuurd. Aanvoerder Jeffrey Stigter, speelde weer een goede wedstrijd, moest ten koste van een gele kaart en een penalty een overtreding maken op aanvoerder Peter van Dongen. Scheidsrechter Westland kon niet anders dan een strafschop geven. De ervaren Lesley Vlieger schoot de penalty strak in de hoek, maar keeper Mike Maaswinkel dook de bal met een katachtige reactie uit de hoek. Een belangrijke redding zo net voor rust.

In de 41e minuut een goede aanval op rechts. Stefan de Wit speelde Ruben van Rooijen aan, Ruben passeerde zijn directe tegenstander met een prachtige Ruben shuffle, gaf een prefecte voorzet op Jelle Eissens, Jelle haalde vol uit, maar zijn schot werd geblokt door een tegenstander, waardoor de bal voor de voeten van Kevin Thie kwam, Kevin twijfelde geen moment en haalde vol uit 2-0. De grensrechter probeerde nog voor buitenspel te vlaggen, maar scheidsgrechter Westland had goed gezien dat de bal van een verdediger kwam en keurde de goal terecht goed. Rust 2-0.

IJFC nam direct na rust het initiatief en dat resulteerde in twee rote kansen voor IJFC. Eerst was het Dwight Vlijter die goed doorging. Zijn voorzet werd los gelaten door de keeper, maar Kevin Thie kwam net te laat om in te schieten. Een minuut later ging rechtsback Stefan de Wit goed naar voren , leverde een knappe voorzet af op de vrijstaande Matthijs van Geffen. Matthijs schoot de bal in één keer uit de lucht, maar het schot was net te zacht om keeper Roelofsen te verschalken.

Vanaf dat moment nam Almere het initiatief en ging met hoge en lange ballen proberen de verdediging van IJFC uit elkaar te beuken. IJFC kwam een aantal keren goed weg. Eerst een kopbal net naast en daarna kon Jeffrey Stigter net redding brengen met een sliding en ging de bal net voorlangs. Toch produceerde Almere de aansluittreffer in de 12e minuut, waardoor de spanning in de wedstrijd weer helemaal terug was. Een vrije bal op de rand van het strafschopgebied werd in één in de bovenhoek geschoten 1-2.

Almere ging alles op alles spelen, maar daardoor kreeg IJFC wel ruimte voor de counter. In de 18e minuut een goede dieptepass van Stefand de Wit op Jelle Eissens. Jelle kruisde voor zijn tegenstander langs, maar zijn schot verdween via de paal naast de goal. Direct daarna twee kansen voor Almere: een kopbal , goed gered door Mike Maaswinkel en een schot op de paal…. IJFC kroop door het ook van de naald, maar bleef overeind. Een goede actie van Kevin Thie die de bal goed terug legde op Dwhigt Vlijter leverde IJFC nog een grote kans op, maar een verdediger van Almere kon met het puntje van zijn schoen redding brengen. In de blessuretijd nog een hachelijk moment voor het doel van IJFC. De spits maakte een duidelijk overtreding, maar dit was niet gezien door de scheidsrechter, de bal verdween rakelings langs het doel. IJFC kreeg nog een paar kleine kansen, waarvan een vrije bal van invaller Shane Koppenhol, die gepakt werd door de keeper.

De uitstekend fluitende scheidsrechter Westland (wel erg veel kaarten… 10… voor een verder sportieve wedstrijd), telde nog ruim 7 minuten blessuretijd bij.

Toen hij voor het einde floot juichte heel IJFC en met name het elftal van de week JO 12-2. Zij gaven de spelers na afloop een high five en mochten mee de kleedkamer in om het clublied en nog wat liedjes te zingen… het feest was compleet. Drie zwaar bevochten punten. Het voetbal iets minder dan we gewend waren, maar het was wel een teamprestatie.

IJFC staat op dit moment op een keurige 5e plaats en bij winst op Lopik aanstaande zaterdag kan het zelfs op de 4e plaats komen en maar twee punten achterstand op de koplopers Delta Sports en Veensche Boys.  Zover is het nog lang niet. Lopik is een geduchte tegenstander voor IJFC en doet het verrassend goed in de tweede klasse. Lopik bezet de 7e plaats, maar kan bij winst gelijk komen met IJFC. Het belooft dus weer een spannende en beladen wedstrijd te worden. Een aantal weken geleden zat de tribune al vol toen de wedstrijd werd afgelast door extreme regenval… dat zal aanstaande zaterdag niet anders zijn. We hopen op veel steun van de IJFC supporters en wellicht een aantal jeugdteams.