IJFC verzuimt kansen te benutten en krijgt rekening hiervoor gepresenteerd

Lopik 1

2e klasse B

10 november 2018 14:30

E. van der Vaart (KNVB)

In een wedstrijd die alleen in de laatste 10 minuten de kenmerken had van een (streek)derby bleef IJFC na afloop achter met een katterig gevoel waarin de teleurstelling de overhand had. Vele kansen werden onbenut gelaten en een doelpunt in de slotfase werd ten onrechte afgekeurd. Lopik daarentegen ging erg tevreden huiswaarts in de wetenschap dat de enigste mogelijkheid die het kreeg, 5 minuten voor tijd, direct goed was voor de onterechte gelijkmaker.

Door vakanties en blessures konden trainers Patrick Hilhorst en Jitse Boonstra vandaag geen beroep doen op Tim van der Brugge, Gerben Renes en Jeffrey Stigter terwijl Nino Poeketi na een blessure voor het eerst weer bij de wedstrijdselectie zat. Daarnaast ook afwezigen bij de begeleiding in verband met de jaarlijkse Engeland reis. Ton Schoonenberg en Jan van de Berg waren samen met een tiental IJFC-ers naar Newcastle United- Bournemouth. Hun taken werden goed ingevuld door Kees van Kleij, Marcel Werensteijn en Bert Scheffer.

IJFC startte met; Mike Maaswinkel, Maikel van der Linden, Stefan de Wit, Marc van der Kleij, Dwight Vlijter(46 Shane Koppenhol) , Ruben van Rooijen, Erwin van Soolingen, Stijn de Bie, Jelle Eissens, Kevin Thie en Matthijs van Geffen(84 Nino Poeketi).

De wedstrijd die oorspronkelijk  gepland stond op 22 september en toen werd afgelast in verband met opbollend kunstgras door een hoosbui kon nu ondanks de gestaag neervallende regen gewoon gespeeld worden onder grote publieke belangstelling. Vanaf het begin nam IJFC direct het heft in handen zonder dat Lopik daar maar ook iets tegenover kon zetten. Al in de eerste minuut kopte Kevin Thie in kansrijke positie op doel waar keeper Twan Schimmel van Lopik het juiste antwoord paraat had. Even later goed schot van Stijn de Bie wederom gered door de goede keeper.

Dan in 18e minuut de verdiende openingstreffer door Kevin Thie die beheerst gebruik maakte van een goede inspeelpass van Matthijs van Geffen. Ook in verloop van 1ste helft een veel beter IJFC tegen een zwak en machteloos Lopik dat eigenlijk alleen maar kon tegenhouden. Kansen waren er nog voor Erwin van Soolingen (volley van afstand) en zeker voor Stefan de Wit die vlak voor rust van dichtbij naast kopte.

Een 1ste helft waarin IJFC veel beter was, slechts 1 kans verzilverde, keeper Mike Maaswinkel geen enkele keer in actie hoefde te komen maar ook een 1ste helft waarin de jonge scheidsrechter van der Vaart veel waarschuwde over en weer terwijl in een paar situaties een gele kaart op zijn plaats zou zijn geweest.

In de 2e helft waarin Shane Koppenhol de plaats innam van de geblesseerd geraakte Dwight Vlijter bleef IJFC de bovenliggende partij met wederom de nodige goede kansen. Lopik speelde weliswaar met wat meer opportunisme maar tot kansen kwam het niet. De doorgaans gevaarlijke spitsen van Lopik waren volstrekt onzichtbaar en IJFC leekt de wedstrijd goed onder controle te hebben maar verzuimde wel de wedstrijd in het slot te gooien.

Dan in de 83e minuut terwijl het inmiddels harder regende en de lichtmasten waren aangegaan op Sportpark Groenvliet een wel erg makkelijk gegeven vrije trap voor Lopik halverwege de IJFC helft. En als dan de ene partij de kansen niet benut dan zie je vaak dat de andere partij de (enigste) kans die ze krijgen benut en dat was nu ook het geval. De voorgegeven bal werd door Lopik speler Jonathan  Werrie dankbaar via de paal onhoudbaar ingekopt. 1-1

Zo’n 10 minuten tijd restten IJFC om alsnog de verdiende overwinning in de wacht te slepen en ontbrandde de wedstrijd die tot dan toe eigenlijk vrij mat was. De resterende tijd was er sprake van heus “derby” voetbal waarin scheidsrechter van der Vaart helaas een negatieve hoofdrol voor zich opeiste.  Keeper Twan Schimmel van Lopik werd in 89e minuut bij een voorzet van IJFC door een eigen speler buiten zijn eigen doelgebied onderste boven gelopen waardoor hij de bal niet kon vasthouden en het voor Mark van der Kleij een koud kunstje was om te scoren. Volledig onbegrijpelijk voor de IJFC aanhang gaf scheidsrechter van der Vaart echter Lopik een vrije trap in verband met aanvallen van de keeper door een IJFC-er terwijl hier absoluut geen sprake van was. Een doelpunt toekennen was op zijn plaats geweest. In het hierop volgend tumult kreeg dan tot overmaat van ramp Maikel van der Linden nog direct rood in verband met vermeend vastpakken van tegenstander. En ook keeper Mike Maaswinkel ontving na afloop van de wedstrijd nog rood in verband met “beledigen”van de scheidsrechter.

IJFC staat met dit resultaat op de 5e plek met 13 punten uit 7 wedstrijden. Volgende week speelt IJFC een uitwedstrijd tegen BFC uit Bussum. De bus vertrekt om 13.15 uur.