Dominant en soeverein naar ruime overwinning

1 - 8

IJFC JO13-1

D-pupillen zaterdag, D1, 2e klasse 38

21 maart 2015 9:00

Ik ben blij met jullie!! In korte tijd spelen we opnieuw tegen JSV D2, de thuiswedstrijd twee weken geleden is met 6-0 gewonnen, na een aanvankelijk stroef begin. Ook de wedstrijd van vorige week, uit tegen Hertha, was van onze kant moeizaam. Jullie hebben het lastig wanneer de tegenstander sterk op fysiek speelt en de lange bal hanteert. Daarom zijn we deze week tijdens de trainingen maar eens terug naar de basis gegaan: vrijlopen, aannemen, spelen, eerst organisatorisch goed gaan staan alvorens de bal weer in het spel te brengen, wanneer nodig de bal er ‘uithalen’ (even terug en rond over bijvoorbeeld de laatste man of de keeper) om die vervolgens weer naar de andere kant te ‘openen’, waar het minder druk is en waar de ruimte ligt. Afijn, genoeg voetbalterminologie, jullie gaven simpelweg aan heerlijk te hebben getraind. En dat plezier straalde er zaterdag in de wedstrijd tegen JSV nog vanaf: goed voetballend en vlot combinerend spelen jullie je dominant en soeverein naar een ruime overwinning: 1-8.

We starten met een iets gewijzigde opstelling: Mike speelt centraal in de verdediging als voorstopper (een gevolg van je uitstekende optreden op die positie in de wedstrijd tegen Hertha), Robin speelt rechtsback en Isay rechts op het middenveld (om je zodoende enigszins weg te halen uit de duels, ingegeven door de eerdere wedstrijd tegen JSV waarin de tegenstander het duidelijk op je voorzien had; de tips die je aan de ontbijttafel van je vader hebt gekregen komen op elke positie van pas). Gedurende de wedstrijd neemt Twan drie verschillende posities in: hij start als linksback, speelt 20 minuten laatste man en vervolgens nog eens 20 minuten linkshalf.

De organisatie staat goed, jullie starten gretig. Jullie creëren meteen een grote kans via Jayden, zijn schot kan door de keeper nog tot corner worden getikt. Uit die corner weet Isay met een simpel tikje te scoren: 0-1. Eigenlijk blijkt al meteen dat jullie vandaag een maatje (of twee, drie) te groot zijn voor  JSV. Jullie zijn sterker in de duels, hebben daardoor veel balbezit en voetballen en combineren goed. Dat leidt tot de rust tot meerdere doelpunten. De 0-2 is van de voet van Dyon, na goed voorbereidend werk van Isay en Jayden ontvangt Dyon de bal in de zestienmeter en schuift die beheerst in het doel. Korte tijd later vangt Mike een uittrap van de keeper op, brengt direct Finn in stelling die zijn lichaam weer op uiterst efficiënte wijze gebruikt om zijn tegenstander te slim af te zijn, aan de bal te komen, te blijven en te scoren: 0-3. De 0-4 is een cadeautje, uit een vrije trap van Robin raakt een verdediger van JSV de bal ongelukkig, die vervolgens achter de keeper in het net ploft.

Rust. Jullie zijn (veel) sterker. Mogelijk dat de richting van de wind ons in de tweede helft nog parten kan spelen, JSV komt met de wind in de rug wellicht iets makkelijker van de eigen helft af. De opdracht voor jullie is echter eenvoudig: blijven domineren, voetballen op hun helft en de bal goed en vlot rond laten gaan.

Welnu, daarin slagen jullie, de tweede helft is voetballend nog beter. Met name van achteruit wordt er uitstekend opgebouwd: Damani die in alle rust zijn verdedigers aanspeelt, Mike – Fabian – Twan – Robin – Milan die de bal vervolgens in de voeten van een middenvelder spelen en voilà,  jullie staan alweer op de helft van de tegenstander. Jullie creëren legio kansen, benutten er nog vier. De 0-5 is van de voet van Jayden, die over links opstoomt, de zestienmeter penetreert en met een uitgekiend schot de keeper passeert. Kort daarna schiet Isay vanaf de rand zestienmeter onhoudbaar de 0-6 binnen. Er volgen nog twee doelpunten, waaraan in beide gevallen een subliem pasje van Twan, inmiddels spelend vanaf het middenveld, voorafgaat: met een sublieme voetbeweging brengt hij de bal in voorwaartse richting bij een medespeler (het is zo’n pasje zoals alleen de spelers van Barcelona dat kunnen: iedereen verwacht dat de bal er wordt ‘uitgehaald’, maar nee, Barcelona geeft de bal een tikje voorwaarts waardoor onmiddellijk een gevaarlijke situatie ontstaat). Nu, zaterdag op het veld van JSV ontstaat tot twee maal toe een gevaarlijke situatie en een scoringskans. De eerste keer brengt Twan Finn in stelling en is het uiteindelijk Berkant die het doelpunt maakt: 0-7. De tweede keer schat Jayden de schoonheid van het pasje van Twan op juiste waarde, schiet op doel en is het Finn, die als altijd op dit soort buitenkansjes loert, die het laatste maar o zo beslissende tikje geeft: 0-8. Wat een heerlijke uit zuiver voetbal voortkomende doelpunten! In de laatste minuut helpen wij JSV nog aan een eretreffer. Een terugspeelbal wordt opgepikt door een aanvaller van JSV, die de bal vervolgens eenvoudig kan binnentikken: 1-8.

Waarom zijn wij zo blij met jullie: in de eerste plaats omdat er bij ieder van jullie een goede kop op zit, in de tweede plaats omdat jullie zo heerlijk goed kunnen voetballen. Vandaag vallen deze eigenschappen samen met inzet en overtuiging. We zeggen het regelmatig: jullie kunnen uitstekend voetballen, maar dan moet je eerst wel in balbezit komen. In balbezit kunnen jullie iedere tegenstander aan, zie hoe de doelpunten vielen tegen Hertha, zie vandaag 60 minuten lang: goed en overtuigend voetbal, dominant, soeverein. Om nog eens te onderstrepen hoe belangrijk inzet en overtuiging is citeer ik graag onze bondscoach, die hier naar mijn mening een rake observatie heeft: “Onze clubs vechten zich te weinig in een wedstrijd. Je ziet te duidelijk dat het fout gaat”. Welnu, jullie zaten vandaag overduidelijk wel goed in de wedstrijd!!