Houten D2

D-pupillen zaterdag, D1, 2e klasse 38

28 maart 2015 8:30

Groot, B. de

Deze rubriek gaat over IJFC D1, over Damani, Fabian, Mike, Robin, Milan en Twan, over Luuk, Jayden, Dyon en Nigel en over Isay, Berkant en Finn. Over dertien jongens die individueel en gezamenlijk heel goed kunnen voetballen, die een mooie ontwikkeling doormaken en beter worden. U kunt daar wekelijks over lezen, het is een mooi stel bij elkaar. En dan is daar de volgende competitiewedstrijd, zaterdag 28 maart, thuis tegen Houten D2. Verschillende elftallen uit hogere lettergroepen kennen personele problemen, dat werkt door naar onder. De D1 moet vandaag in de rust vier spelers laten gaan. Om 7.45 uur (!) melden zich vervangers, er verschijnen nieuwe namen op het wedstrijdformulier: Jarno Dorrestijn, Quint van de Wiel, Jesse Bijlenga (alle uit de D2) en Noah Gesser (uit de E1). Deze jongens blijken vervolgens meer dan uitstekend mee te voetballen met de D1, alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Dat is een constatering die gelukkig stemt. En een groot compliment waard, allereerst voor jullie, Jarno, Quint, Jesse en Noah, maar ook voor jullie trainers! En misschien ook wel voor de jeugdopleiding als geheel bij IJFC. Wie jeugd heeft, heeft toekomst.

Het was hectisch in de dagen voorafgaand aan de wedstrijd tegen Houten. Blessures, soms hardnekkig en langdurig, speelden verschillende elftallen parten. Het is mooi dat de verschillende trainers elkaar dan snel weten te vinden, coöperatief zijn en denken in het belang van de speler en de club. Alle elftallen kunnen spelen, met uitstekende vervangers. De D1 zit met 17 spelers in de kleedkamer, waarvan er na de rust nog 13 overblijven. De eerste helft kunnen we starten met de gebruikelijke namen. Tijdens de warming-up valt Nigel af, hij heeft al langere tijd last van de knie en tijdens het positiespel blijkt dat hij niet kan beginnen. Dyon neemt zijn plaats op het middenveld in. Ook Jayden oogt niet helemaal fit, maar begint wel aan de wedstrijd. De eerste helft is goed, jullie zijn gretig, winnen heel veel duels en zijn dus veel in balbezit. En in balbezit gebeuren er mooie dingen, jullie durven de bal er regelmatig ‘uit’ te halen om vervolgens een aanval opnieuw te starten. Vooral de keeper, Damani, en de jongens in de verdediging, Fabian, Milan, Robin, Mike en Twan maken daarin mooie stappen voorwaarts de laatste weken. Jullie zijn sterker, domineren opnieuw, het brengt in die eerste helft 2 doelpunten. Aan het eerste doelpunt gaat veel voetbal vooraf: Dyon bereikt met een mooie pass Finn, die vindt Isay die op zijn beurt met een heerlijk pasje Berkant in stelling brengt: 1-0! Uit een hoekschop van Berkant is het even later Isay die doel treft: 2-0. Tijdens de eerste helft moet Jayden toch het veld verlaten en komt Twan het middenveld versterken.

In de rust een hoop geregel, als gezegd gaan 4 jongens (Isay, Damani, Luuk en Robin) met de C1 op weg naar Scherpenzeel, aan de spelerspassen is gedacht. De 4 vervangers komen in het veld: Jesse op linksback, Quint op linksbuiten, Noah op rechtshalf en Jarno, tja, doe maar op de goal. Best spannend, zoveel nieuwe namen tegelijkertijd in de ploeg, niet of nauwelijks ingespeeld en vertrouwd aan elkaar. Welnu, al heel snel is duidelijk dar er geen enkele reden tot zorg hoeft te zijn. Dat viertal voetbalt moeiteloos mee en haakt probleemloos aan bij het niveau van de D1. Nogmaals, Jarno, Jesse, Quint en Noah: klasse! Jullie hebben vandaag nadrukkelijk op de deur van de D1 geklopt. Ook de tweede helft is het voetbal goed, we zijn en blijven overduidelijk de bovenliggende partij. We winnen onze duels, verdedigen vooruit, jagen de tegenstander op. We blijven de bal goed rondspelen, overal op het veld worden driehoekjes gemaakt. In de loop van de tweede helft kunnen ook Jayden en Nigel gelukkig nog hun bijdrage leveren. Er vallen in de tweede helft ook doelpunten. Na een inworp van Milan op eigen helft verlengt Noah de bal, die belandt nog buiten de zestienmeter op het hoofd van Dyon, die maakt een slaande beweging met zijn hoofd en mikt de bal, bewaakt en afgeschermd door de meelopende Finn (die de bal bewust niet meer aanraakt) in de goal: 3-0! Het vierde doelpunt kent opnieuw een lange voetballende voorgeschiedenis: het begint bij Jarno, die speelt Jesse aan, Jesse vindt Jayden, Jayden vindt Berkant, Berkant bereikt Noah, en Noah weet wel raad met een situatie waarin hij vrij voor de goal staat: 4-0! Wat kan voetbal toch mooi en eenvoudig zijn, vanaf je keeper volop combinerend het veld oversteken en scoren. Ook Finn pakt zijn (momenteel wekelijkse) doelpuntje mee, op een lange bal van achteruit gaan zowel Finn als Noah op jacht naar de bal, het is uiteindelijk Finn die scoort: 5-0. De eindstand wordt op het scorebord geknald door Quint, vanaf links duikt hij het strafschopgebied binnen en haalt met zijn linkervoet (ja, met links!) vernietigend uit, boem: 6-0!

Jongens, klasse. Het was vandaag op alle posities weer goed, heel goed! Jullie vertonen momenteel een enorme gretigheid en wil om te voetballen. En het is mooi om te kunnen constateren dat de volgende lichting staat te trappelen, niet alleen de al genoemde vier, er kunnen zo nog een aantal namen worden genoemd. Het gaat goed met (de jeugd van) IJFC!