Heemradenlaan 7
3403NK
IJSSELSTEIN UT
tel. 030-6887151

De dames van IJFC hebben de competitie hervat met een 2-1 overwinning tegen Sleeuwijk. Makkelijk ging het niet vanmiddag. Ondanks dat de ploeg ruim een halfuur tegen 10 man speelde moest het tot de 88e minuut wachten op de verlossende goal. Hij kwam van de voet van Kirsten Plug die Sportpark Groenvliet op zijn grondvesten deed trillen. Wat een orkaan van vreugde!

Vandaag was het dan zover. De hervatting van de competitie! De spanning is om te snijden in de Zaterdag 1e klasse A met 4 ploegen - waaronder IJFC - die bovenaan staan met exact hetzelfde puntenaantal. De vraag was wie er het beste uit de startblokken zou komen.

Voor IJFC stond er een thuiswedstrijd tegen Sleeuwijk op het programma. De Sleeuwijkers eindigden vorig seizoen als 2e in de 2e klasse achter kampioen Jodan Boys, maar promoveerden alsnog via de nacompetitie. Als nieuwkomer doen ze het verdienstelijk met een 6e plaats op de ranglijst. De heenwedstrijd in Sleeuwijk was geëindigd in een 0-2 overwinning voor IJFC. Beide goals werden gescoord uit corners via het hoofd van captain Laura Gaasenbeek.

Helaas voor IJFC kon ze dit keer niet vanaf het beginsignaal aanwezig zijn. Door verplichtingen kon ze pas in de rust aansluiten. Doordat ook de andere centrale verdedigster - Esmee Westland - nog in de lappenmand zit, moest topscorer Iris Werkhoven noodgedwongen in de laatste linie spelen. Rechtsback Nikita Theteroglou startte op het middenveld.

Wie gedacht had dat IJFC volle bak erop zou vliegen en de tegenstander bij de strot zou grijpen had het mis. De ploeg speelde - al dan niet in opdracht - heel afwachtend en met 0 druk op de bal. De speelsters van Sleeuwijk moeten zich in een speeltuin hebben gewaand, zoveel tijd kregen ze aan de bal. De eerste kans van de wedstrijd was dan ook voor de bezoekers in de 6e minuut. De ingezakte nummer 6 werd op dubbele corona-afstand (3 meter) gedekt en kreeg alle tijd om een cross-bal te versturen naar voren. Uiteindelijk leidde de aanval tot een schot vanaf de 16-meterlijn maar keepster Tamara Kamps zat er goed bij en redde bekwaam.

Niet veel later ook een grote kans voor IJFC om de score openen na een misverstand achterin bij Sleeuwijk (twee verdedigsters botsten tegen elkaar). Het buitenkansje was echter niet besteed aan Lois Spliet die - alleen voor de keepster - te gehaast schoot.

In de 12e minuut was daar dan toch de eerste echt vloeiende aanval van de middag van IJFC. Opgezet door Cynthia Buis en via een fraaie steekbal van Hafida El-Yebdri verscheen Sarina Pua schuin voor de keepster. Ipv zelf te schieten koos ze echter voor een bal opzij die onderschept werd.

Hierna werd Sleeuwijk weer sterker. Doordat er geen druk werd gezet op hun verdediging kon de linksback zich aan de binnenkant van het middenveld positioneren en zorgde ze voor een man extra op het middenveld. Dit leidde wederom tot een schietkans vanaf randje 16. Keepster Tamara was ook dit keer op haar hoede.

In de 24e minuut kon de keepster van Sleeuwijk tot buiten haar 16 met de voet aan de bal het veld indribbelen. Weer geen speelster van IJFC te bekennen om druk te zetten. Nou kan die keepster uit stand al verder uitschieten dan menig eredivisie-keeper bij de mannen, laat staan als ze buiten de 16 staat. De bal belandde dan ook over de laatste linie van IJFC waar Lizzy Bouwman een overtreding nodig had om de spits de doorgang te beletten. Uit de toegekende vrije trap werd bij de tweede paal gescoord. 0-1 en niet onverdiend.

Het spel van IJFC werd na de 0-1 niet veel beter. Uiteindelijk moest er in de 38e minuut een mazzeltje aan te pas komen om de gelijkmaker op het scorebord te krijgen. De nummer 6 van Sleeuwijk gaf een te korte terugspeelbal, waarna Lois Spliet er als de kippen bij was en de bal uit de lucht met een prachtige lob over de keepster schoot. Wauw Loisie! Wat een goal! Ik zeg hulde! 1-1.

Vlak voor rust kreeg IJFC nog een reuzenkans op de 2-1. Na een goede actie over links met Sarina Pua en Kirsten Plug kwam de bal voor de goal waar Iris Werkhoven hem tegen de paal kopte. Ook de rebound was niet aan Hafida El-Yebdri besteed. De sterke keepster zat er wederom goed bij. Ruststand derhalve: 1-1

Na de rust kwam captain Laura Gaasenbeek in de ploeg. Zij probeerde met haar coaching de boel op de rit te krijgen, maar het was niet IJFC dat volle bak druk ging zetten maar - verassend genoeg - Sleeuwijk. IJFC kon hier maar moeizaam onderuit voetballen en het leidde tot veel foute passes en balverlies.

De eerste kans in de 2e helft was dan ook voor de bezoekers. Een gevaarlijke uitval over rechts eindigde met een bal die voor het doel langs scheerde.

Na 8 minuten spelen in de 2e helft werd de wedstrijd op z'n kop gezet door een rode kaart voor een speelster van Sleeuwijk wegens natrappen.

IJFC had 37 minuten de tijd om dit numerieke voordeel uit te buiten, maar net als tegen Wartburgia ging dit niet zo makkelijk. Veel steekballen die net tekort waren waardoor de keepster net op tijd uit haar doel kon komen en kon groeien in de wedstrijd.

Toch kreeg IJFC nog een paar grote kansen voor de overwinning. De grootse was voor Kirsten Plug die voor een leeg doel - en praktisch op de doellijn - kon binnentikken maar op de bal viel.

Toen ook Sarina Pua 10 minuten voor tijd de keepster op haar weg vond met een geweldige reflex, begon de moed toch in de schoenen te zinken.

Met de klok die steeds verder wegtikte en de keepster die - logischerwijs - alles deed om wat tijd te rekken, braken de laatste minuten aan. In de 85e minuut zette Kirsten Plug met een geweldige steekbal Hafida El-Yebdri nog een keer alleen voor de keepster. Die kwam echter met twee gestrekte benen het duel in en torpedeerde Hafida in de 16. Een 100% penalty maar de zwakke scheids wuifde het weg.

En toen was daar de 88e minuut! Wie anders dan Lizzy 'the Shizzle' Bouwman stond weer aan de basis met een verre ingooi. Hij leek over Sarina Pua heen te vallen, maar onze acrobaat wist de bal vanuit de draai en met de hak nog terug te leggen bij Hafida El-Yebdri die - met de rug naar de goal - de bal liet vallen op Iris Wekrhoven. Iris haalde uit, zag hem gestopt worden door een hand van de tegenstandster, maar de scheids zag weer niks. Gelukkig had Iris de tegenwoordigheid van geest om niet stil te blijven staan en te protesteren, maar door te gaan en zodoende de bal nog een tikkie te geven naar Kirsten Plug. Die kon van dichtbij met rechts binnenschieten. 2-1! Zegt het voort! Jaaaaaaaaaaaaa! Wat een explosie van vreugde! En als het iemand gegund is dan is het wel Kirsten die iedere wedstrijd 300% geeft.

De scheids trok er nog 5 minuten extra speeltijd bij, maar gescoord werd er niet meer.

Complimenten dames. De wedstrijd was bar slecht en moeten we maar snel vergeten, maar jullie bleven er wel voor knokken tot de laatste minuut. Waarvoor hulde! Door de resultaten op de andere velden deden we ook nog eens goede zaken op de ranglijst. Al met al een prima weekend! Volgende week allemaal weer scherp en er volle bak tegenaan!

Opstelling: Tamara Kamps; Cynthia Buis(76.Sam van Alphen), Iris Werkhoven, Demi van Dijk, Lizzy Bouwman; Nikita Theteroglou(45.Laura Gaasenbeek), Sophie Oude Ophuis (35.Michelle Maksimovic), Sarina Pua; Kirsten Plug, Hafida El-Yebdri, Lois Spliet(76.Rianne Broers),