IJFC wint in sfeervolle stadsderby tegen VVIJ 1-0

Heemradenlaan 7
3403NK
IJSSELSTEIN UT
tel. 030-6887151

IJFC heeft drie belangrijke punten gehaald in de stadsderby tegen VVIJ. Eenvoudig ging dat niet en de wedstrijd was niet groots, omdat beide ploegen met angst speelden om niet te verliezen, maar de sfeer en de spanning vergoedde veel. De opkomst was indrukwekkend. Prachtige muziek ( verzorgd door Trykira), een vrolijke pupil van de week ( Duuk Tersteeg) ,  twee jeugdelftallen die met de spelers mee het veld opliepen, jeugdspelers met IJFC vlaggen, vuurwerk en rookbommen en VVIJ kwam net voor de wedstrijd met een enorm spandoek achter het doel.

Daarnaast was er gigantisch veel publiek helemaal rond het veld ( schatting 1100 toeschouwers). Alle ingrediënten waren aanwezig om er een spectaculaire wedstrijd van de maken… en dat gebeurde met name na de openingsgoal van matchwinner en aanvoerder Ruben van Rooijen. Trainer Edwin de Bruin moest opnieuw schuiven binnen zijn team, want Jeffrey Stigter ( begrafenis van zijn oma) , Rowan Mankers, Matthijs van Geffen en Tim v d Brugge konden niet spelen door blessures. Enrico Stelle maakte zijn debuut in het eerste elftal en hoe kan dat mooier zijn dan in deze stadsderby.

De wedstrijd stond onder leiding van de jonge, maar zeer goed fluitende scheidsrechter Wolff uit Amersfoort. Hij zat van de eerste tot de laatste minuut kort op het spel, liet voetballen op de momenten dat het kon, gaf geen onnodige kaarten en hield de derby volledig onder controle.

IJFC startte in de volgende formatie:  Rowdy Janssen, Gerben Renes ( 85 Enrico Stelle) , Stefan de Wit, Davey vd Snoek, Marc vd Klij, Youri van Zwieten, Mitch Dunne ( 46 Vincent Griffioen), Luuk Linschoten, Joey Hirdes ( 83 Stijn de Bie ) Ruben van Rooijen en Matthijs van Rooijen.

De eerste kans was meteen voor IJFC toen Davey van de Snoek in de vierde minuut in het zijnet schoot. Daarna nam VVIJ het initiatief, maar tot echte kansen kwamen beide teams niet echt. Een goede actie van de snelle Teun Veldpaus ( VVIJ ) werd net over geschoten. Aan de andere kant, draaide Marc vd Klij een vrije bal gevaarlijk in, goede redding van keeper Ruben vd Lans. Een verre ingooi van Marc vd Klij werd goed verlengd door Luuk Linschoten, maar de bal kwam net niet bij de inlopende Joey Hirdes terecht. De eerste helft verliep in een te laag tempo en beide verdedigingen speelde geconcentreerd en gaven weinig kansen weg. In de 44e minuut gaf de hard werkende Matthijs van Rooijen een goede voorzet op Mitch Dunne, Mitch kreeg de bal net niet goed onder controle om goed in te schieten.

RUST 0-0

Mitch Dunne moest in de rust vervangen worden met een blessure en Vincent Griffioen was zijn vervanger. IJFC was wakker gemaakt in de rust, want het nam meteen het initiatief. Het tempo ging wat omhoog en de vele supporters gingen er goed voor zitten. In de 51e minuut resulteerde dat in een goede kans voor IJFC. Gerben Renes ( speelde een knappe wedstrijd tegen de zeer snelle Veldpaus) gaf een voorzet op Vincent Griffioen bedacht zich geen moment en schoot de bal in één keer op de goal. Redding keeper vd Lans. Drie minuten later konden de vele IJFC supporters juichen. Vincent Griffioen speelde Ruben van Rooijen aan, Ruben bracht de bal onder controle en haalde vol uit, via een verdediger vloog de bal over keeper vd Lans heen. 1-0 IJFC en sportpark Groenvliet ontplofte… dansend en springend vlogen de supporters elkaar in de armen. Voor beide teams het sein om er een tandje bij te zetten. VVIJ probeerde de gelijkmaker te forceren, maar de verdediging van IJFC met Davey vd Snoek en Stefan de Wit in het centrum en de beide backs Marc vd Klij en Gerben Renes gaven geen krimp. Tel daarbij op dat keeper Rowdy Janssen heer en meester was in het strafschopgebied, dus een onmogelijke vesting.

In de 64e minuut een duidelijk VAR momentje. Luuk Linschoten kapte in het strafschopgebied zijn directe tegenstander uit en zijn standbeen werd weggetikt. Scheidsrechter Wolff gaf na afloop aan dat hij de situatie helaas niet goed kon beoordelen, omdat er twee spelers voor stonden. Voor IJFC enorme pech, want dit had de 2-0 moeten zijn. Hierdoor bleef het spannend tot de laatste minuut. De weer uitstekend spelende Youri van Zwieten gaf een goede voorzet op Joey Hirdes, maar zijn kopbal was een gemakkelijke prooi voor keeper van de Lans.

Dezelfde Youri van Zwieten moest enkele minuten later redding brengen in zijn eigen strafschopgebied, met een perfecte sliding blokte hij het schot. IJFC moest uitkijken voor de gelijkmaker, want enkele minuten later ging er een bal voorlangs het doel, maar gelukkig niemand die hem raakte.

De laatste tien minuten ging VVIJ alle op alles zetten en moest IJFC alle zeilen bijzetten om een tegengoal te voorkomen. Een inzet van VVIJ werd door Davey vd Snoek en Stefan de Wit geblokt.. en in de 92e minuut liet keeper Rowdy Janssen met een geweldige redding zien dat hij een geweldige aanwinst is voor het team. De bal werd van dichtbij ingeschoten, maar met een geweldige reflex tikte hij de bal corner.

In de 96e minuut floot scheidsrechter Wolff voor het einde van de wedstrijd.

Het team vierde de overwinning ( met heel veel jeugdspelers) alsof het kampioenschap behaald was… maar het kampioenschap van IJsselstein is natuurlijk ook heel erg leuk. IJFC neemt nu een voorsprong van 5 punten op VVIJ.

Na afloop was het groot feest in de kantine van IJFC, met zowel VVIJ spelers en supporters en natuurlijk IJFC spelers en supporters bij en door elkaar. Het werd een indrukwekkend gezellige avond met een prima sfeer. Zo hoort het te gaan met een stadsderby. Dennis Baars verhoogde de stemming met veel liedjes en de disco. Een groot compliment voor alle vrijwilligers van IJFC die deze middag en avond alles geregeld hebben: honderden broodjes hamburger, mensen in de keuken en achter de bar, de gastvrouw in de Bestuurskamer die overuren maakte en alle Bestuurleden die aanwezig waren.

Kortom een middag en avond om trots op onze club te zijn. Eigenlijk is het te hopen dat deze stadsderby nog jaren plaats kan vinden… in de derde klasse of tweede klasse ??

Doordat NITA gelijkspeelde tegen Nieuw Utrecht pakt IJFC de tweede plaats. Houten en Elinkwijk waren afgelast. Volgende week speelt IJFC uit bij Woerden.. een moeilijk te bespelen tegenstander, maar met de steun van het IJFC legioen gaat het team van Edwin de Bruin en Frans Vermeulen er alles aan doen om de punten mee naar huis te nemen.